14° Açık

Twitter’ın sonu mu geldi? Çalışanlar isyan bayrağını açtığından beri herkes aynı şeyi konuşuyor

Teknoloji - Nisan 1, 2023 12:16 am A A

Her şey Elon Musk’ın Twitter’ın genel merkezine lavaboyla girmesiyle başladı. Bu olay yaşandığında takvimler 26 Ekim’i gösteriyordu. Herkes bu olay karşısında şaşkınlığını saklayamamıştı. Bazıları bunun Elon Musk’ın Twitter’da yapacağı paklik harekâtını simgelediğini söyledi. Ancak kimse Musk’ın Twitter’a gelişinin bu kadar çalkantılı olacağını inanın varsayım etmiyordu! Sosyal medya platformunda yaşanan her yeni olayın üzerine neredeyse çok kısa bir müddet sonra hemen bir yenisi ilave ediliyordu. CEO Parag Agrawal ve bazı üst düzey idareyicilerin kovulmasıyla ciddi biçimde başlayan bu süreç, fiyatlı mavi tik satışını, çok sayıda Twitter çalışanının kovulmasını ve Musk’ın çalışanlara ültimatom vermesini beraberinde getirdi. Twitter çalışanları, Musk’ın ültimatomu sebebiyle son 24 saatin en büyük olaylarından birini başlattı.

MUSK’IN ÜLTİMATOMU

Musk verdiği ültimatomda Twitter çalışanlarına “Ya uzun saatler süresince yoğun bir biçimde çalışmayı kabul edin ya da 3 aylık tazminatınızı alıp işletmeden ayrılın.” dedi. Çalışanlarından bu ikisinden birini seçmelerini isteyen ünlü milyarder, onlara tercih yapmaları için perşembe saat 17:00’ye ET kadar da müddet verdi. Musk’ın verdiği bu ültimatomun ters tepeceğini kim, nereden öğrenebilirdi…

Çalışanlar Musk’tan gelen bir e-postayla aldıkları bu ültimatom karşısında sözcüğün bütün anlamıyla başkaldırı bayrağını çekti. Musk’ın firma çalışanlarına ya kabul edin ya da ayrılın çağrısı yapmasının ardından çok sayıda Twitter çalışanı istifa etti. Twitter’daki işten çıkarma dalgasının yerini bu defa istifa dalgası aldı. Yapılan bir anket ise çalışanların Musk’ın ültimatomuna karşı nasıl tepki verdiklerini ortaya koydu.

Ültimatom

BBC’nin haberine göre, yapılan online bir ankete, 180 çalışanın %42’si “Çıkış alternatifini kullanıyorum, hürüm!” cevabını verdi. Başka Bir Deyişle işletmeden ayrılmayı seçmişlerdi. Katılımcıların dörtte biri kalmayı “isteksizce” seçtiklerini söyledi ve sadece %7’si kalmak için “evet”i tıkladı.

İddialara göre, Twitter’a baltalama yapılmasından korkan Elon Musk, büroları 21 Kasım Pazartesi gününe kadar da geçici olarak kapattı. Ayrıca Twitter çalışanlarının giriş kartlarının iptal edildiği de öne sürüldü. Tüm bunlar dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Twitter’ın işleyişinde rastgele bir somurtkanlık alana gelmesi gidişatta, çalışanların bürolara girememesinden dolayı büyük meseleler yaşanabileceğine müteveccih evhamlara neden oldu.

musk-iç

FILE PHOTO: Illustration shows Twitter app logo

GELELİM TWITTER’IN SONU MU GELDİ? SUALİNE… İŞTE ELİMİZDE OLANLAR

Bu suale kesin bir cevap vermek olası değil. Ancak elimizde pozitif veya negatif bazı belirtiler var. İlk olarak negatiflerle başlayalım.

“BİR HAYLİ ALANDA İŞLERİ DÜZENLEYECEK KİMSE KALMAZ”

Guardian’ın haberine göre işten ayrılanlar arasında, kusurları düzenlemekten ve hizmet kesintilerini önlemekten mesul bir hayli mühendis yer aldı. Twitter yaşam öykülerine göre, ayrılanların epeyce bir kısmı mühendisler, geliştiriciler ve kodlayıcılardan oluşuyor. İsmini vermek istemeyen bir birey ise bir hayli kullanıcının evham yaşamasına neden olan şu sözü söyledi: “Twitter çökerse ufalarsa, bir hayli alanda işleri düzenleyecek kimse kalmaz”

Bu söz, bir hayli kullanıcıyı elbette korkuttu. Zira bu, bir somurtkanlık yaşanması gidişatında Twitter’a ulaşımda mesele veya meseleler yaşanabileceğini ve bu mesele veya meseleleri düzeltmenin her zamankinden daha güç olabileceği anlamına geliyordu. İsmini vermek istemeyen birey sözleri için bir kaynak sunmadı. Bu surattan bu yalnızca bir iddia olarak kaldı.

TWITTER’IN ‘CAN VERMESİNE’ TAKRİBÎ BİR HAFTA KALDI

Bir başka iddia da Newsweek yazarı Travis Akers’den geldi. Akers, kalan Twitter çalışanlarından birinin “Twitter’ın can vermesine takribî bir hafta kaldı.” dediğini söyledi. Akers de söznam kaynağına dair bilgileri paylaşmadı ancak söyledikleri yeniden bir hayli kullanıcıyı kaygı vermeye yetti.

travis12

ELON MUSK’IN “KABİR TAŞI” PAYLAŞIMI

Elon Musk, çalışanları işletmeden istifa ederken paylaşımlar yapmaya devam etti. Ünlü milyarder, evvel “En iyiler kalıyor, bu surattan çok kaygılı değilim” dedi. Daha sonra ise üzerinde Twitter logosu bulunan bir kabir taşının resmini paylaştı.

Fh0bPd7VQAAU31D 1

“KRİTİK ALTYAPIYI GÖZETEN ÇALIŞANLAR YOK”

Twitter ile alakalı büyümeleri Twitter hesabından paylaşan Platformer’ın editörü Zoë Schiffer ise son attığı tweet’lerden birinde esrarengiz bir noktaya değindi. Schiffer, Elon Musk’ın mavi tikli Twitter Blue projesine liderlik eden tasarımcıların ve baş web mühendisinin ayrıldığını paylaştı. Schiffer, buna ek olarak Twitter’ın kritik altyapısını gözeten bir hayli çalışanının istifa ettiğini söyledi.

twitter2

İŞTE MUHTEMEL TRAJEDİ SENARYOLARI

“Bu gerçekten Twitter’ın sonu mu?” diye soranlardan biri de BBC’den Zoe Kleinman oldu. Kleinman, “Mavi kuşu” tüneğinden çok süratli bir biçimde düşürebilecek en büyük iki muhtemel potansiyel trajediyi ele aldı.

HACKLENME

Twitter, tüm büyük web siteler gibi aralıksız olarak makûs maksatlı bireylerin hücumu altında oluyor. Üstelik Twitter’da dünya liderlerine, siyasetçilere ve ünlülere ait, milyonlarca takipçisi olan şahsi Twitter hesapları var. Bu da hacker’ların Twitter’a olan iştahını daha da kabartıyor. Siber güvenliği sağlamak, hele ki milyonlarca şahsın kullandığı bir sosyal medya platformunun başındaysanız oldukça ehemmiyetli. Ancak geçen hafta Twitter’ın siber güvenlik başkanı Lea Kissner işletmeden ayrılmıştı. Yerine kimin geldiği ise henüz öğrenilmiyor. Yerine birisi gelip geldi mi, bu da öğrenilmiyor.

Twitter’ın güvenliği oldukça sağlam olabilir. Ancak her ay 300 milyon şahsın kullandığı bir siteyi bir arada yakalayabilmek için aralıksız bakım yapmak gerekiyor. Başka Bir Deyişle Twitter şu biçimiyle daha uzun bir müddet hizmet verebilir, ancak aralıksız yeni makûs maksatlı oyunculara karşı aktüellenen ve bakımı yapılan bir güvenlik koşul.

SUNUCULAR

Kleinman, ikinci potansiyel trajedi senaryosunda ise sunucuların devre dışı vazgeçilmesini mevzu ediniyor. Buna göre, sunucuların makûs maksatlı biri tarafından ya da düzgün bir biçimde sorgulanmayan rutin bir bakım sırasında yanlışlıkla devre dışı vazgeçilmesi Twitter’ın sonunu getirebilir. Sunucular olmadan ister ismi Twitter olsun ister Facebook veya Instagram hiçbir dijital mecra varolamaz. Sunucular bu platformların sanki vücudu ve de beyni.

Belki de Elon Musk istifalar neticeyi aldığı temkinleri büroları kapatma, giriş kartlarını iptal etme gibi makûs maksatlı bir çalışan sunucuları devre dışı vazgeçmesin diye almıştır, kim öğrenir? Ancak sunucuların düzgün ve rutin bir biçimde sorgulanması ve bakımının yapılması gerekiyor. Twitter’dan istifa eden çalışanlar arasında şu an bu bakımla veya yüksek ısı üreten bu sunucuların serin yakalanmasıyla, aralıksız lüzum dinledikleri elektrik kaynaklarına dair hakimiyetlerini yapılmasıyla ilgilenmesi gereken biri veya birileri var mı öğrenilmiyor. Bu safhalardan birinde bir terslik yaşanması ve bu terslikle ilgilenen bir çalışanının firmada olmaması yaşanması en son istenen şeylerden biri olur.

POZİTİF HABERLER: TWITTER’IN KULLANIMI, ÇALIŞANLARLA YAPILAN GÖRÜŞME…

ler hep makûs mu? Gerçeğinde değil. Evet, Twitter’dan çok sayıda çalışan istifa etti. Evet, bir hayli beynelmilel basın kuruluşu bu vaziyeti bir kriz olarak değerlendirdi. Ancak Twitter’ın hala ayakta kalabileceğine hatta daha da kuvvetlenebileceğine dair somut emareler de yok değil.

ELON MUSK’IN REKOR PAYLAŞIMI

Twitter, Elon Musk’ın idaresine geçtikten sonra bir rekor kırdı. Yeniden Musk’ın verdiği bilgilere göre, Twitter 11 Kasım’da tüm zamanların azami faal kullanıcı sayısına erişti. Böylece Twitter faal kullanıcı sayısında bir rekor kırmış oldu. Bu fiyatlı mavi tik satışına başlayacağını açıklayan platform için iyi bir haberdi.

Musk tweet

Bu haberlerden biri çok sayıda çalışanın istifa ettiği gün de geldi. Dünya çok sayıda çalışanın Twitter’dan istifa ettiği haberini konuşurken, Elon Musk bir tweet atarak “Ve… Twitter kullanımında tüm zamanların azami seviyesine eriştik” dedi. Daha sonra bir tweet daha atarak “Rekor sayıda kullanıcı, Twitter’ın can verip can vermediğini görmek için Twitter’a giriş yapıyor ve ironik bir biçimde onu her zamankinden daha canlı hale getiriyorlar!” ifadelerini kullandı.

Başka Bir Deyişle Twitter her ne kadar çalkantılı gibi görünse de bu süreçte can vermek bir kenara, daha da canlandı ve en faal yarıyıllarından birini yaşadı. Bu Twitter’ın can vermeyeceğinin en somut ispatlarından biri oldu.

İKNA GÖRÜŞMESİ

Belki de Elon Musk, istifa eden en kritik çalışanlarının kimilerini firmaya geri dönmek için ikna etmeyi muvaffak olmuştur. Bu, yeniden de cepte yakalanması gereken bir olasılık. Zira, gündüz saatlerinde Twitter’daki meslektaşlarıyla irtibat halinde olan biri ve yakın zamanda ayrılan bir çalışan, Musk’ın bazı üst düzey çalışanlarla görüşerek onları kalmaya ikna etmeye çalıştığını öne sürdü. Bu surattan belki de üst düzey çalışanların kararı değişmiş olabilir ve bu da Twitter’ın yaşanan olayları unutup süratle derlenme sürecine geçmesine destekçi olabilir.

Twitter-1

SON OLARAK…

Twitter’ın sonu mu geldi, yoksa yaşananlar Twitter’ın sonunu mu getirecek? Bunu kesin olarak öğrenmiyoruz. Yukarıyada yazılanlar da zati muhtemel senaryolardan ibaret. Ancak bildiğimiz tek bir şey var; o da çalışanlarının uzun saatler süresince yoğun bir biçimde çalışmasını isteyen Elon Musk’ın şu an aşırısıyla yoğun olduğu.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Teknoloji - 12:16 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.