16° Açık

Türkiye Fay Hattı Haritası 2023 AFAD! Türkiye’deki deprem bölgeleri ve fay hatları(il, ilçe) nereden geçiyor?

Genel - Şubat 27, 2023 9:10 am A A

Zarar Tespit Denetleme ekranı: Zelzele zarar denetleme nasıl, nereden yapılır? Zarar tespit müracaat adımları!Etraf, Şehircilik ve İklim Farklılığı Bakanı Müessese, “Yurttaşlarımız adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden konutlarının zarar gidişatlarını görebilirler.” dedi. Peki, Zelzele zarar denetleme nasıl yapılır? Zarar tespiti için nereye müracaat etilir? İşte hasartespit.csb.gov.tr zarar denetleme ekranı bilgileri…Etraf, Şehircilik ve İklim Farklılığı Bakanı Müessese, AFAD Gaziantep Müdürlüğündeki Zelzele Koordinasyon Merkezi’nde hakikatleştirilen buluşmanın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Müessese mevzuyla alakalı olarak; “Zararsız ve az zararlı gidişattaki konutlara girilebileceğini; orta zarar, ağır ve acil devrilecek konutlara ise netlikle girilemeyeceğini bu adreslerden bilebilirler.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama sonrasında zarar vaziyetiyle alakalı bilgiler yurttaşların gündeminde yer aldı.e-DEVLET ZARAR TESPİT DENETLEME NASIL YAPILIR?Yurttaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden konutlarının zarar gidişatlarını görebilirler. Zarar tespit sitesinin devrede olduğunu söyleyen Müessese, ”Yurttaşlarımız adres ve T.C. kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden konutlarının zarar gidişatlarını görebilirler” dedi.HASARTESPİT.CSB.GOV.TR ZARAR DENETLEME EKRANIe-DEVLET ZARAR TESPİT DENETLEME EKRANI63e6b20eb57f1520941fab4a.png
63e6b20eb57f1520941fab48.pngZARAR TESPİT NEDİR?Zarar tespit, alana gelen zelzele gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik kurul tarafından zelzelenin binaya verdiği zararın gözlemsel olarak değerlendirilerek zararsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.ZARAR TESPİTİ İÇİN NEREYE MÜRACAAT ETİLİR?Tespit çalışmaları için Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi müracaatlar yapılırken, sigortası olanların hasarlarının tazmini için ise Natürel Afet Sigortaları Kurumu’na DASK müracaat etmeleri gerekiyor.ZARAR TESPİT TANIMLARIZarar tespit, alana gelen zelzele gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik kurul tarafından zelzelenin binaya verdiği zararın gözlemsel olarak değerlendirilerek zararsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.ZARARSIZ BİNALARZelzele sebebiyle rastgele bir zarar alana gelmeyen binadır. Zelzeleden evvel oluşan binadaki zararlar ve hatalar değerlendirilmez. Binanın kullanılmasında bir mahzur yoktur.AZ ZARARLI BİNALARZelzele sebebiyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. Zelzeleden evvel oluşan binadaki zararlar ve hatalar değerlendirilmez. Binanın kullanılmasında bir mahzur yoktur. ORTA ZARARLI BİNALARZelzele sebebiyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı personellerdeki ince çatlakların olduğu binalardır. Zelzeleden evvel oluşan binadaki zararlar ve hatalar değerlendirilmez. “Orta” zararlı yapıda taşıma eforundaki eksilme giderilmeden yapı onarılmadan yada kuvvetlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi asıllaştırılabilir.
 
AĞIR ZARARLI BİNALARZelzele sebebiyle binanın taşıyıcı personellerindeki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/bölmelerin olduğu binalardır. “Ağır” zararlı yapıların onarılmaz taşıma eforu kaybı ve geri dayanım ve ekonomik açısından alınamaz zararları olan binalar olarak tanımlanır.ACİL DEVRİLECEK BİNALARZelzele sebebiyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen devrildiği binalardır. Hiçbir biçimde kullanılması olası olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi asıllaştırılamaz.

Genel - 9:10 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.