13° Parçalı bulutlu

Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?

Sağlık - Nisan 26, 2023 4:13 pm A A

Tiroid bezinin yeterli seviyelerde hormon salgılayamadığı vaziyete hipotroid ismi verilmektedir. Hipotiroid büyüdüğünde metabolizma süratinde yavaşlama büyümektedir. Diyetisyen Gözde Karaca mevzu hakkında bilgiler verdi. Tiroid bezinin basmakalıptan fazla salgılandığı vaziyetlerde ise hipertiroid ortaya çıkmaktadır. Bu vaziyette de metabolizma basmakalıptan daha süratli çalışmakta ve kilo alamama gibi meselelere neden olabilmektedir.

iStock-1149395366

Tiroid bezlerinin anormal salgılanma gidişatları yalnızca kilo alma/vermeyi değil bir hayli hayati işlevi etkileyebilmektedir. Bu nedenlerle rutin olarak kan bedellerinin takibinin yapılması büyük ehemmiyet talep etmektedir. Tiroid hastaları hekim hakimiyetinde ilaç rehabilitasyonu ve sıhhatli beslenme kumpasına ömürleri süresince dikkat etmelidir.

TİROİDİ OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Hipotiroidi olan hastaların iyotlu tuz kullanması önerilmektedir. Fakat fazla tüketiminin de hipertiroide neden olabileceğini göz önünde bulundurarak fazla tüketiminden sakınılmalıdır. Hipertiroid ve haşimato hastalarının ise iyotsuz tuz kullanımı önerilmektedir. Tiroid hormonlarının çalışmasını eksilten guatrojenik yiyecekler olan karnabahar, brokoli, beyaz lahana, kara lahana, turp, soya fasulyesi, yer fıstığı gibi gıdaların tüketimi sınırlanmalıdır. Bu guatrojenik tesirli gıdaların pişirme ile guatrojenik tesiri eksiliş göstermektedir. Bu nedenle hekim hakimiyetinde fazlaya kaçmadan harcanabilmektedirler. Hipotiroid hastaları balık, yumurta, kuruyemiş, bütün hububatlar gibi E Vitamini, selenyum ve çinkodan zengin yiyecekleri beslenme planlarına ilave etmelidirler. E vitamini sayesinde iyotun yararlanımı çoğalış göstermektedir. Fert fazla kiloluysa kesinlikle kilo vermelidir. Sedanter bir yaşam stiline sahip ise kesinlikle fiziksel etkinlik seviyeyi çoğaldırılmalıdır. Tiroid hastalarında beden ödem olacağından su tüketimini kesinlikle çoğaldırmaları gerekmektedir. Yeterli ve nitelikli protein alımı tiroid bezlerinin düzgün çalışabilmesi için ehemmiyet talep etmektedir.

Meyve ve sebzeleri mevsiminde harcamaya özen göstermek gerekmektedir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Sağlık - 4:13 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.