12° Açık

Tin Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Psikolojide Tin Ne Demektir?

Kültür Sanat - Mart 2, 2023 11:48 am A A

Tin Nedir, Türk Dil Kurumu Lügat Anlamı Ne Demek?

Tin kavramı, felsefi bir terim olarak kâinatı açıklamak için kendisine müracaat etilen madde dışında bir varlık anlamına gelmektedir. Tin kavramı günümüzde şuurda bulunan yaşantıların ya da gidişatların bireyin benliğini oluşturarak şahsa ait olan duyumsal ve etik özellikler olarak değerlendirilmektedir. Bu kavram stoa felsefesi ismi verilen bir felsefe dalında safhanın ruhu etkileyen ona şekil veren onu canlandıran bir öğe olarak adlandırıldığını ifade etmektedir.

Tin kavramı lügat anlamı ruh olarak belirtilmekle beraber felsefede ruhtan da öte bir kavram olarak belirtilmektedir. Ruh imgesi hayvanların duyusal hayatının bir parçası olurken tin imgesi ise yalnızca insanlara özgü olan özellikler tamı olarak değerlendirilmektedir. 

Tin kavramı Türk Dil Müesseseyi tarafından ruhları araştıran bilim dalı olarak açıklanmaktadır. Aynı zamanda tin sözcüğü, felsefe alanında kâinatı ve hakikatleri açıklamak için oluşturulmuş her şeyin özü, esası ve üreticisi olan madde dışı varlık olarak ifade edilmektedir.

Tin kavramı felsefede en çok benlik kavramı ile karşılaştırması yapılan kavramların başında gelmektedir. Tin sözcüğü, hayatsal ehemmiyete sahip olmakla beraber muhtelif eforlarla donatılmış ve duyusal alanında ötesine geçmiş olanı belirtmektedir. Felsefecilere göre tini gözle görmek olası değildir ancak tin güçlü bir biçimde var olmaktadır.

Psikolojide Tin Ne Demektir?

Psikolojide Tin kavramı, ruhla iç içe düşünülen ancak şahsa ruhun tinden daha yakın olarak görüldüğü madde dışında bir varlığa verilen ad olmaktadır. Tin kavramının insanlık tarihi açısından çok ebatlı olan bir yapısı bulunmaktadır.

Psikolojiye göre tinin var olduğu etraflarda eforda var olmaktadır. Tin başka bir deyişle ruh ve efor bireyin beraber sezdiği bir efor biçiminde ifade edilmektedir. Tinin şahsa verdiği efor özünde bulunan efordan daha fazla bir efor olmaktadır. Şahsiyetin içinde tin bulunmaktadır. İnsanlar için en ehemmiyetli tin anne ve babaları olmaktadır. Benliğin dışındaki tüm insanlar şahıs için diğer gidişatında olan insanlar olmaktadır.

Kültür Sanat - 11:48 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.