17° Açık

Teknoloji sektöründeki büyük işten çıkarmaların sebebi ne?

Teknoloji - Mart 31, 2023 2:08 pm A A

10 bin bireyi etkilemesi beklenen Amazon’un işten çıkarmaları işini kaybeden çalışanların LinkedIn’de yaptığı paylaşımlarla gün suratına çıktı.

Ardından, Amazon’un aygıtlardan mesul idareyicisi Dave Limp, “Bu beni üzüyor…Cihazlar ve hizmetler ünitesindeki hünerli Amazonluları kaybedeceğiz” dedi.

Teknoloji sanayisinde, Twitter, Meta, Coinbase ve Snap gibi işletmelerde çalışan çok rakamda birey yeni iş fırsatları aradığını söylüyor.

Sektördeki işten çıkarmaları takip eden Layoffs.fyi web sitesine göre, dünya çapında 120 binden fazla pozisyon kapatıldı.

Çalışanların işten çıkarılma sebepleri işletmeden işletmeye değişiyor ancak ortak temalar da var.

Pandemi sırasında internet kullanımındaki çoğalış, teknoloji devlerinin çok rakamda yeni pozisyon açmasıyla sonuçlandı ve sektörde işe alımların devam edeceğine dair bir inanç egemendi.

Misalin Facebook, Whatsapp ve Instagram’ın sahibi Meta, bu senenin ilk dokuz ayında 15 binden fazla bireyi işe aldı.

Ancak şimdi şirket idareyicileri bunun yanlış bir hesaplama olduğunu dile getiriyor.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, firmanın iş gücünün yüzde 13’ünü işten çıkarma kararını sarihlerken, yatırımlarını artırma kararının kendisine ait olduğunu ancak neticenin beklediği gibi olmadığını söyledi.

PAZARDAKİ BAŞKALAŞIM

Çevrimiçi reklamlar, bir hayli teknoloji şirketi için başlıca kazanç kaynağı ancak işletmelerin çoğu reklam mevzusunda güç günler yaşıyor.

Firmalar, izinsiz bir biçimde kullanıcıları takip eden reklam uygulamalarına karşı artan bir muhalefetle karşı karşıya. Misalin Apple, aygıtlarında uygulamalar için kullanıcılarının çevrimiçi tavırlarını izlemeyi ve bu bilgileri reklamverenlere satmayı güçleştirmişti.

Ekonominin yavaşlamasıyla bir hayli işletme çevrimiçi reklam bütçelerinde kesintiye gitti.

Artan faiz oranları özellikle finansal teknolojiler dikeyindeki şiketleri vurdu.

PP Foresight’tan teknoloji analisti Paolo Pescatore, “Çeyrek bazında hasılatlar bir hayli büyük teknoloji firmasında gerçekten hayal kırıklığı yarattı. Kimse bundan muaf değil.” diyor.

Apple’ın CEO’su Tim Cook dahi firmanın işe alımlara devam ettiğini ancak sadece emin pozisyonları içerdiğini söylerek tedbir sinyali verdi.

Amazon, alıcı önceliklerine odaklanmaya zorlayan işten çıkarmalarının nedeni olarak “sıradışı ve meçhul makroekonomik etrafı” gösterdi.

Firmanın Lafçısı Kelly Nantel, “Senelik operasyonel tasarılama sürecimizin bir parçası olarak, iş ünitelerimizin her birini ve bunlara ait neleri değiştirmemiz gerektiğini inceliyoruz.

“Mevcut makro ekonomik civar ve birkaç senelik süratli işe alım süreci göz önüne alındığında, bazı takımlarda ayarlamalar yapılıyor, bu da bazı takımlardaki emin rollerin artık lüzumlu olmadığı anlamına geliyor. Bu kararları hafife almıyoruz ve etkilenebilecek tüm çalışanları desteklemek için çalışıyoruz.”

BALON SÖNÜYOR

Yatırımcılar ayrıca işletmeleri fazla şişmiş olmak ve yavaşlama sinyallerine cevap vermekte yavaş davranmakla yargılayarak maliyetleri eksiltme baskısını artırdılar.

Aktivist yatırımcı Christopher Hohn, Google ve YouTube’un ana firmayı Alphabet’e yazdığı sarih mektupta şirketi istihdamını ve ücretlerini düşürmeye çağırdı.

Hohn mektupta Alphabet’in maliyetler mevzusunda daha disiplinli olması ve sürücüsüz araba firmayı Waymo gibi projelerden kaynaklanan kayıpları eksiltmesi gerektiğini söyledi.

Kâr elde etmek ve yeni kullanıcı kazanmak mevzusunda güç günler yaşayan Twitter’ı satın alan Elon Musk da firmanın maliyetlerinin eksiltilebileceği görüşünde.

Buna ek olarak çok rakamda birey, Musk’ın Twitter için ederinden fazla para ödediğini ve bunun kıymeti olarak baskıyı artırdığını iddia ediyor.

Musk, işletme çalışanlarının yarısını işten çıkardı ve geride kalanlar için “uç” bir iş edebi taahhüt ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri medyasında Salı günü çıkan haberlere göre Musk, Twitter personeline “yüksek yoğunlukta uzun saatler” çalışılan bir kültüre sadık olmaları veya parçalamaları gerektiğini söyledi.

Sanayi gözlemcisi Scott Kessler kısa vadede yatırım karşılığını vermeyebilecek sanal gerçeklik veya sürücüsüz arabalar gibi yüksek teknoloji alanlarına yapılan büyük tüketmelere daha az hoşgörü gösterildiğini söylüyor.

Yatırımcılar aynı zamanda sektörde kimilerine ödenen yüksek fiyatları ve cömert ikramiyeleri sürdürülemez buluyor.

Kessler, “Bazı işletmeler acı reellerle yüzleşmek zorunda kaldı” diyor.

amazon

Dijital idare taşıtları sağlayan WorkForce Software’den Mike Morini, bunun bir dönüm noktası olabileceğini şu laflarla belirtiyor:

“Teknoloji sanayisinde ne pahasına olursa olsun sihrime yarıyılı sona eriyor.”

Büyük teknoloji işletmeleri ekonomik türbülansla sarsılsa da henüz devrilmiş değiller.

Amazon’un müessesesel ve teknik pozisyonlar için tasarladığı 10 bin işten çıkarma, büro personelinin sadece yüzde 3’ünü ilgilendiriyor.

İşten çıkarmalar, büyük şirketlerden dağılan hünerli personelin yeni işletmelere katılması veya yeni işletmeler kurması gibi değişik başlangıçlara neden olabiliyor.

Kıdemli Silikon Vadisi gözlemcisi Mike Malone’nin BBC’ye söylediği gibi: “Vadinin üzerini henüz çizmeyeceğim. Hâlâ çok umut var.”

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Teknoloji - 2:08 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.