24° Parçalı az bulutlu

Tayvan’da yerel tercihlerin neticeleri muhakkak oldu

Dünya - Kasım 27, 2022 12:16 pm A A

Takribî 27 milyon popülasyonlu Tayvan’da millet, 13 bölge ve 9 şehirde belediye başkanlarını, belediye meclisi abonelerini ve alt seviyedeki yerel liderleri tanımlamak üzere sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00’de başlayan rey verme harekâtı 22.00’da son buldu. Tercihlerde ilk gelen neticelere göre başşehir Taipei dahil olmak üzere bir hayli bölgede başarıya erişen ana muhalefet partisi Koumintag KMT oldu. Ülkenin en büyük ikinci şehri olan Kaoshiung’da ise tercihi Demokratik Kalkınma Partisi’nden DPP Chen Chi-mai kazandı. Tayvan’a bağlı adalardan olan Mazu bölgesi belediye başkanlığını KMT’den Wang Zhongming kazanırken, Kinmen adasında bağımsız partiden Chen Fu-hai belediye başkanı seçildi. Son olarak Penghu adasındaki yarışı ise DPP’den Chen Guang-Fu kazandı.

ANA MUHALEFETİN BAŞARIYI SONRASI PARTİDEN İSTİFA

Tayvan’ın muhalefet partisi Koumintag yerel tercihlerde başarıya erişirken, Tayvan lideri Tsai Ing-wen neticelerin ardından mesullüğü kabul ettiğini belirterek parti başkanlığından istifa ettiğini duyurdu.

PELOSİ’NİN ZİYARETİ SONRASI İLK TERCİH

Pekin yönetimi, Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu korunurken, Tayvan ise “bağımsız bir ülke” olduğunu belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan’ı bağımsız bir ülke olarak tanımamasına karşın Çin’e karşı Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını kuvvetlendirmeye çalışıyor. Tayvan’daki yerel tercih, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında adaya asıllaştırdığı ziyaretin sonrasında Washington-Pekin hattında yaşanan gerilimin ardından yapılıyor. Pelosi’nin Tayvan’ı ziyareti sonrası Çin’in cevap olarak Tayvan etrafında asıllaştırdığı geniş çaplı askeri tatbikatların ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın adayı korunma lafı vermesinin ardından Tayvan üzerindeki gerilim giderek tırmanmıştı. Beyaz Saray, Tayvan siyasetinin değişmediğini vurgularken, Çin yönetimi Biden’ın açıklamalarının “Bağımsız bir Tayvan isteyenlere yanlış sinyal verdiğini” ifade etmişti. Tayvan ise Çin’in askeri tatbikatının dominantlığını ihlal ettiğini ve “kuşatma” anlamına geldiğini belirtmişti. Tayvan ve Amerika Birleşik Devletleri, Çin’i Tayvan Boğazı’ndaki statükoyu değiştirmeye çalışmakla yargılamıştı.

Dünya - 12:16 pm A A
BENZER HABERLER