18° Parçalı az bulutlu

Sırt ağrısının aklınıza bile gelmeyecek 3 kritik nedeni

Sağlık - Nisan 26, 2023 3:20 am A A

Kanser adı tüm dünyada insanın tüylerini ürpertmeye yetiyor. Son tıbbi teknolojileri sayesinde kanser rehabilitasyonunda ehemmiyetli büyümeler elde edildi. Bedeni iyi dinleyip, bulguları takip ederek mümkün kanser riskini erkenden tutabilirsiniz. Bu bulgulardan biri de sırt ağrısı olabilir. Her sırt ağrısı kanser değildir ancak ehemmiyetli bir bulgu olabilir. Mesane, omurilik ve akciğer kanseri bulguları arasında sırt ağrısı da yer alıyor.

KANSERDE SIRT AĞRISI

Sırt ağrısı seyrek kanser bulgusudur. Yaralanma, artrit ve fazla zorlama, sırt ağrısının sıradan kuşkulularıdır. Ancak uzmanlara göre sırt ağrısı bazen ileri veya erken düzey kanserin ihtar işareti olabiliyor. Özellikle birkaç hafta süren sırt ağrıları için ne kadar erken harekete geçerseniz sizin için o kadar yararlı olacaktır.

iStock-975681356

MESANE KANSERİ

Sırtınızın alt kısmındaki ağrı, alt karnınızdaki idrarı depolayan uzuv olan mesanenizde kanser bulgusu olabilir.

iStock-1333948548

Urlar mesanenin rastgele bir yerinde dağılabilir, ancak Yale Medicine’e göre mesanenizdeki en derin dokuda gelişmeleri en yaygın olanıdır. Yale Medicine’den Hekim Daniel Petrylak şunları söyledi: “Mesanenin astarı, kan dolaşımına giren ve böbreklerden süzülen kanserojenlerle devamlı temas halindedir. Kanserojenler, hücrelerin fazla artmasına ve kanserli hale gelmesine neden olmak için Deoksirübo Nükleik Asidinizle tepkine girebilen kimyevilerdir. Bel ağrısının, ilerlemiş bir mesane kanseri formunun bir işareti olduğu bildirilmektedir. Değişik mesane kanseri semptomlarıyla beraber ortaya çıkarsa, olası olan en kısa vakitte hekiminize danışmalısınız. Bu semptomlar sık idrara çıkma, idrarda kan ve idrar yaparken ağrı kapsayabilir.”

OMURGA URU

Ender de olsa, omuriliğinizdeki kanser sırt ağrısının sebebi olabilir. Omurgada bulunan ve değişik beden bölgelerine dağılma tehdidi oluşturmayan iyi mizaçlı bir ur da bir neden olabilir.

Sırt ağrısı omurilik kanseri bulgusuysa, erken bir bulgudur ve zamanla başka yerlere dağılabilir.

Mayo Clinic’e göre, ağrı kalçalarınıza, bacaklarınıza, ayaklarınıza veya kollarınıza da dağılabilir ve rehabilitasyon görüyor olsanız dahi zamanla makûslaşabilir.

Sırt ağrısı omurilik kanserinin ana bulgusu olabilir ancak anlaşma, halsizlik, kol ve bacaklarda cılız koordinasyon ve felç de bulgular olabilir.

AKCİĞER KANSERİ

Akciğer kanseri, sırt ağrıdene neden olabilecek başka bir yaygın kanserdir. Hastalığın bazı formlarının yaşamda kalma oranı düşüktür, bu sebeple sırt ağrısı değişik akciğer kanseri semptomlarıyla beraber ortaya çıkarsa hekiminizi ziyaret etmeniz hayati ehemmiyet taşır.

Akciğer kanserinin ana bulguları arasında öksürükten kan gelmesi, devamlı soluk darlığı, makûslaşan uzun süreli öksürük ve iki veya daha fazla hafta süren öksürük yer alır.

Hastalık genel olarak iki gruba böler: ufak hücreli dışı akciğer kanseri ve ufak hücreli akciğer kanseri. Ufak hücreli olmayan akciğer kanseri en yaygın şekildir ve ufak hücrelilere göre daha yüksek yaşamda kalma oranlarına sahiptir.

KANSER ÖNLENEBİLİR

Yaşam stilinizde birkaç ehemmiyetli farklılık yaparak kansere tutulma tehlikeniz eksiltilebilir.

Meyve ve sebzelerle dolu sağlıklı bir perhiz yemek, kumpaslı egzersiz yapmak ve sigara içmemek tehlikenizi ehemmiyetli miktarda eksiltecektir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne WHO göre, kanser tehlikesinin vahşice yüzde 30-40’ı yaşam stili etmenlerine bağlanabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Sağlık - 3:20 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.