24° Parçalı az bulutlu

NATO: Geri adım atmayacağız

Dünya - Kasım 29, 2022 10:29 am A A

Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın tertip edildiği Bükreş’te Aspen-German Marshall Fund Forumu’nda açılış konuşmasını yaptı.

Jens Stoltenberg, Rusya’nın işgaline karşı NATO’nun doğu kanadında hazırlığını artırdıklarını, muharip grupların rakamını 4’deri 8’e çıkardıklarını söyledi.

NATO ve bağlaşıkların Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta çatışmaya taraf olmadığını ama Ukrayna’ya eşi görülmemiş destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı kaybetmekte olduğunu, bu sebeple daha fazla cefayla karşılık verdiğini ve Ukrayna’daki şehirlere, sivil altyapıya saldırdığını ifade etti.

Stoltenberg, dünyadaki “otoriter liderlerin Putin’in kazandığını görmemesi gerektiğini” belirterek uzun vadeli güvenlik çıkarlarının Ukrayna’yı desteklemek olduğunu söyledi.

Ukrayna ile NATO’nun çok yakın ortaklık ilişkisi bulunduğunu vurgulayan Stoltenberg, bunun 24 Şubat’taki Rusya atağıyla başlamadığını, çok daha evvelinden NATO ülkelerinin Ukrayna askerlerine eğitim verdiğini, savaşın başlamasına kadar on binlerce Ukraynalı askerin eğitildiğini kaydoldu.

“Rusya kazanırsa kalıcı barış olmaz.” diyen Stoltenberg, gelecekteki mümkün barış görüşmelerinde masada Ukrayna’nın güçlü olması için bu ülkeyi desteklemeye devam etmeleri gerektiğini, geri adım atmayacaklarını vurguladı.

Stoltenberg, Ukrayna’nın mümkün NATO azalığı mevzusundaki sual üzerine de 14 sene evvel NATO’nun Bükreş Zirvesi’nde bu istikamette alınan kararın artta olduklarını belirterek “NATO’nun kapıları sarihtir.” ifadesini kullandı.

Finlandiya ve İsveç’in azalık yolunda olduğunu dile getiren Stoltenberg, hangi ülkenin NATO azası olacağına Rusya’nın karışamayacağını vurguladı.

Stoltenberg, Putin’de “özgür ve demokratik bir ülkenin ne anlama geldiği kavrayışı bulunmadığını” söyledi.

Stoltenberg, Rusya’nın baskısına maruz kalan değişik NATO ortaklarını unutmayacaklarını, bu sebeple bugünkü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek dışişleri bakanlarının da katılacağını aktardı.

NATO ülkelerinin Bükreş’teki iki günlük buluşmada ayrıca Çin’in getirdiği denemeleri ele alacakları bilgisini veren Stoltenberg, Rus natürel gazına Avrupa’nın bağımlılığını anımsatarak “Çin gibi değişik otoriter rejimlere de bağımlılığımızı eksiltmeliyiz.” dedi.

Stoltenberg, Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerin elbette devam edeceğini ancak NATO ülkelerinin kırılganlıklarını eksiltmesi gerektiğini vurguladı.

* Haberin görseli Associated Press’deri servis edilmiştir.

Dünya - 10:29 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.