Meyvesi 1 TL, yaprağı 10 TL!
Hatay’ın Hassa ilçesinde takribî 50 bin dekar alanda yetiştirilen 8 çeşit üzümşöhret kendisinden çok yaprağı kazanç getiriyor.
Türk mutfağının bırakılmazlarından sarmanın ana malzemesi olan üzüm yaprağı, bayanlar tarafından üzüm çiçeklerine ve bağ köklerine hasar verilmeden titizlikle bir araya geliyor. Yapraklar salamura yapıldıktan sonra satışa sunuluyor.
Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin yörede “üzüm cenneti” olarak anıldığını ve bu meyvenin bölge ulusunun ehemmiyetli uyum kaynaklarından olduğunu söyledi.
Türkiye’nin dört bir yanında akdikeni buluyor
İlçenin bereketli topraklarında üretilen üzüm kadar yaprağının da Türkiye’nin dört bir yanından akdikeni bulduğunu belirten Şahiner, “Hassa ilçemizin ekonomisinde tarım, tarımda da üzüm üreticiliği ehemmiyetli bir yere sahip. Takribî 50 bin dekar alanda üzüm yapımı yapılıyor. Şu an bağlarımızın meyve yapma, sürgün sürme zamanı.” dedi.
Üzüm yaprağının, meyvesinin neredeyse 10 katı maliyete akdikeni bulduğuna dikkati sürükleyen Şahiner, şöyle devam etti:
“Üzüm, hasat zamanı tarlada üreticiden kilosu 1 liraya satın alınıyor, yaprağı ise 10 liradan akdikeni buluyor. Yaprağı, üzümden daha fazla para ediyor. Bayanlarımız yaprakları toplayarak hem konutlarının gereksinimlerini karşılıyor hem de lüzum aşırısını satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Salamura haline getirilen yapraklar sene süresince sarma imalinde kullanılıyor.”
Şahiner, yaprak bir araya gelirken çok hassas davranılması gerektiğini, üzüm bağına verilecek hasarın üreticinin bir senelik emeğinin boşa gitmesine yol açabileceğini de sözlerine ilave etti.
“Meşakkatli bir iş”
Yaprak toplayan bayanlardan Emine Karakuş, hem evinin yaprak gereksinimini karşıladığını hem de aile bütçesine katkı sağladığını dile getirdi. Karakuş, “Üzüm bağlarından itinayla topladığımız yaprakları bidonlara tuzlu suyla ayar vererek bastırıyoruz.” diye konuştu.
Ümmüs Özçelik de üzüm yaprağını mayıs ve haziranda topladıklarını belirterek, “Üzüm yaprağı toplamak meşakkatli bir iş. Salamura haline getirdiğimiz yapraklar bir sene süresince bozulmadan kalıyor.” dedi.
İtalyanlar yazdı! Buffon ve F.Bahçe…
Herkesi büyülemeye devam ediyor
Galatasaray’dan ezeli rakibe flaş transfer
-
Ataşehir Escort Bayanlarını: atasehirescortlari.com ‘da bulabilirsiniz.
-
İstanbul Escort ve Bayan Escort Aramalarınıza Artık SON Verebilirsiniz.
-
Kısmetse Olur’un Hazal’ı bacak dekoltesi ile olay yarattı! “Tanrıça diye sana taparlardı..”
-
AB’de yeni otomobil satışları yüzde 12 arttı
-
Müge Anlı’da akıllara durgunluk veren savunma! “Annem de eski kocama kaçtı”
-
TikTok’ta uyuyarak 400 bin dolar kazanıyorlar