23° Açık

Macron’dan Türkiye’nin arabuluculuk rolüne vurgu

Dünya - Kasım 27, 2022 12:15 pm A A

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Karadeniz Hububat Teşebbüsü uyuşmasındaki arabuluculuk rolüne vurgu yaptı.

Macron, Twitter’da paylaştığı videoda, Sovyet rejiminin 1932-1933 senelerinde Ukrayna topraklarında milyonlarca insanı aç vazgeçerek vefata zorladığı Holodomor faciasına değindi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna-Rusya savaşının dünyayı besin krizi tehdidiyle karşı karşıya vazgeçtiğine işaret ederek, “En korunmasız ülkeler, istemedikleri bir savaşın kıymetini ödememeli.” dedi.

Avrupa Birliği’nin AB “dayanışma antreleriyle” şimdiye kadar Ukrayna’dan 15 milyon ton hububat çıkarmayı sağladığını kaydolan Macron, “Birleşmiş Milletler BM Organizasyonu himayesinde, Türkiye’nin arabuluculuğu sayesinde ziyaret edilen ‘Karadeniz Hububat Teşebbüsü’nin’ 120 gün uzatılması da en korunmasız ülkelere dayanak etmek için zorunlu. Bu teşebbüs devam ettirilmeli.” ifadesini kullandı.

Macron, Fransa’nın, Ukrayna’nın hediye ettiği 25 bin ton hububatının BM Dünya Besin Programı WFP tarafından Somali’ye sevkiyatı için 14 milyon dolarlık katkı sağladığını söyleyerek, Ukrayna hububatının Yemen ve Sudan’a sevkiyatı ve dağıtımı yapması için WFP’ye 6 milyon avroluk ek dayanak açıkladı.

Dünya - 12:15 pm A A
BENZER HABERLER