24° Parçalı az bulutlu

İsrail Başbakanı Lapid’den Netanyahu’ya sert tenkit

Dünya - Kasım 28, 2022 5:25 pm A A

İsrail Demokrasi Enstitüsü’nün Batı Kudüs’teki bir konferansında konuşan Lapid, Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasına işaret ederek, “Netanyahu, davasında savcının kim olacağına karar vermek istiyor. Netanyahu, temyiz mahkemesini dinleyecek yargıçların kimliğinin ne olacağına karar vermek istiyor. Bu, yargı reformu değil. Bu, ideoloji değil. Bu, fırsatçı bir kabahattir.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun, hakkında iddia belgesi açıldığı için “başbakanlar hakkında iddia belgesi tertip edilmesini yasaklayan bir yasa çıkarmak istediğini” korunan Lapid, şunlar kaydoldu:

“Bunu durdurmalıyız. Bununla çaba etmeye kararlıyız. İlk adım, ulusa sebepleri açıklamaktır. Onlara burada hakikatte neler olduğunu anlatacağız: Kandırılıyor ve incitiliyorlar, ülkenin demokratik esasları yerinden sökülüyor ve bunların hepsi şahsi nedenlerle yapılıyor, başka bir nedeni yok.”

Lapid, şöyle devam etti:

“Netanyahu, aleyhinde iddia belgesi olmadığı zaman yargıda reforma lüzum olmadığını düşünüyordu. 15 sene başbakanlık yaptı. Ama şimdi öğreniyor ki, şayet bu kanunları çıkarmazlarsa ülke tarihinde mapusa giren ikinci başbakan olma olasılığı var. Bunu önlemek için yapmayacağı şey yoktur.”

Daha Önceki Başbakan Ehud Olmert, İsrail’de yolsuzluk yargılamasıyla mapus cezasına çarptırılan ilk başbakan olmuştu.

Netanyahu hakkında da 2019’da üç ayrı yolsuzluk dosyasında, “rüşvet, itimada hıyanet ve şahsi emeller için misyonu makûsa kullanma” yargılamalarıyla dava açılmıştı.

“Vazifedeyken suçlanan ilk İsrail Başbakanı” olarak tarihe geçen Netanyahu’nun savcılıkla uyuşma yapacağı doğrultusunda iddialar gün suratına çıkmıştı.

İsrail’de 1996-1999 ve 2009-2021 senelerinde olmak üzere 15 sene başbakanlık yapan Netanyahu, ülkede en uzun süreli başbakanlık vazifesinde bulunan politikacı olma özelliğini taşıyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 1 Kasım’da yapılan erken genel tercihlerden başarıyla ufalayan Netanyahu’yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Resim: İHA

Dünya - 5:25 pm A A
BENZER HABERLER