24° Açık

Hollanda’nın kölelik özrü kavga yarattı

Dünya - Kasım 28, 2022 2:24 pm A A

Kamu yayıncısı NOS’un yaptığı ankete göre geçen sene kölelik geçmişi nedeniyle Hollanda hükümetinin özür dilemesini istemeyenlerin oranı yüzde 55 iken bu sene yüzde 49 oldu.

Özür yalvarmasını isteyenlerin oranı geçen sene yüzde 31 iken bu sene yüzde 38’e yükselse de Hollandalıların takribî yarısının hükümetin özür dilemesine destek vermemesi dikkati sürüklüyor.

Araştırmaya göre özür yalvarmasını destekleyenlerin çoğu muhacir orijinlilerden oluşuyor, Surinamlıların üçte ikisi özür yalvarmasına destek veriyor.

Surinam Milli İyileştirme Kurulu NRCS Başkanı Armand Zunder, medyaya yaptığı açıklamada hükümetin özür teşebbüsüyle alakalı, “Bu, zafersiz olma tehlikeyi taşıyan tek taraflı bir Hollanda siyaseti.” yorumunu yaptı.

Zunder, söz mevzusu tehlikenin “özrün kabul edilmemesi” olduğunu belirtti.

Özrün kapsamı ve ne için yapıldığının daha sarih olması gerektiğini vurgulayan Zunder, “Hollandalıların bu tezci tavrını kavramıyoruz ve onaylamıyoruz.” dedi.

Hollanda hükümeti, ülkenin kölelik tarihi sebebiyle 19 Aralık’ta Dünya genelinde 8 yerde resmi özür dileyecek.

Kamu yayıncısı NOS’ta yer alan habere göre hükümet, ülkenin kölelik geçmişi sebebiyle tertip edeceği resmi özür merasimi için 7 bakanın 19 Aralık’ta Surinam ve Hollanda’nın Karayipler’deki üç adası ve daha önceki koloni bölgesinde yer alan adalarda yapılacak merasimlere katılacağı bildirildi.

Bakanların gittikleri bölgelerde, Başbakan Mark Rutte’nin ise Lahey’de yapacağı özür konuşmalarında ülkenin kölelik tarihi nedeniyle dinlenen yeis ve pişmanlığın dile getirileceği belirtildi.

Buna göre, Kanunları Koruma Bakanı Frank Weerwind’in Surinam’ın başşehri Parambino, Göçten mesul Devlet Bakanı Van der Burg’un Aruba, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Karien van Gennip’in Bonaire, Krallık ilişkilerinden mesul Devlet Bakanı Alexandra van Huffelen’in Kuraçao, Maliyeden mesul Devlet Bakanı Marnix van Rij’in Sint Eustatius, Refah ve Spordan mesul Devlet Bakanı Maarten van Oooijen’in Saba, Sağlık Bakanı Ernst Kuipers’in ise Sint Marteen Adası’nda yapılacak merasimlerde konuşacağı kaydolundu.

Haberde, devlet seviyesindeki resmi özrün kölelik mağdurlarına ve yakınlarına doğrudan tazminat hakkı doğurmayacağına işaret edilirken kölelik tarihine müteveccih farkındalığı çoğaldırmak için hükümetin 200 milyon avroluk fon sağlayacağı vurgulandı.

Haberde ayrıca kölelik müzesi kurulması emeliyle 27 milyon avroluk bütçe ufalayacağı bilgisine yer verildi.

Son senelerde Amsterdam, Rotterdam, Utrecht ve Lahey gibi büyük şehirlerin yanı gizeme Hollanda Merkez Bankası, ABN Amro gibi müesseseler de kölelik tarihindeki rolleri nedeniyle özür dilediklerini açıklamıştı.

Hollanda’da 2023’ün, köleliğin kaldırılışının 150. seneyi olması nedeniyle “kölelik anma seneyi” bülten edilmesi düşünülüyor.

* Haberin görselleri Associated Press’ten servis edilmiştir.

Dünya - 2:24 pm A A
BENZER HABERLER