24° Parçalı az bulutlu

EYT son vaziyet nedir? EYT son dakika haberleri 2022… EYT ne zaman çıkacak?

Ekonomi - Kasım 23, 2022 10:10 pm A A

EYT son vaziyet nedir? EYT son dakika haberleri 2022… EYT ne zaman çıkacak? Emeklilikte yaşa takılanlar EYT kanunu için geri sayıma geçti. EYT son dakika haberleri içerisinde yapılan resmi açıklamalar yerini aldı. Peki, EYT ne zaman çıkacak, son vaziyet ne? İşte tüm gelişmeler…EYT son dakika büyümesi Bakan Bilgin’in açıklaması sonrasında EYT haberleri içerisinde yerini aldı. Bakan Bilgin kalıcı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İşte detaylar…EYT’DE SON VAZİYET NE?Bakan Bilgin evvelki açıklamasında EYT bekleyenlere dikkat toplayarak “Minimum fiyatla alakalı tertip etmemiz var. Bir de öğreniyorsunuz çok konuşulan EYT ile alakalı çalışmalarımız var. Kapsamlı, tam meseleleri aşmaya müteveccih olduğunu söyleyeyim.Onda da sona yaklaştık varsayım ediyorum aralık ayının başında açıklayacağız. Özellikle geleceği ile alakalı kaygıları giderecek saydam bir tertip etme olacak. fiyatların enflasyon karşısında da uğradığı kaybı ortadan kaldıracak bir minimum fiyat ve toplu pazarlık sistemiyle Türkiye’nin demokrasisine de katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu yıl reelleştirirsek vazifemizi yapmış sayılacağız. Özel sektörü de kapsayan EYT ile alakalı tertip etme ve fiyatlarımızda toplu sözleşmelerle ve minimum fiyatla gevşetecek bir proje yapacağız” demişti.

EYT NEDİR?Noyan Doğan yazısında EYT ile alakalı olarak “8 Eylül 1999’dan evvel sigortalı olanlar, emeklilik için lüzumlu çalışma senesini ve prim gün sayısını doldursa da yapılan tertip etme ile yaş koşulunu doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. İşte, EYT’li dediklerimiz de bu kesim. Tabi bu kesim içinde 8 Eylül 1999’dan evvel işe başlasa da prim gün sayısını ya da çalışma senesini doldurmayanlar da var. Yalnızca bu kesim emeklilikte yaşa takılmıyor. 1999 senesinde yapılan tertip etme ile kademeli yaş koşulu getirildiğinden bu tarihten sonra da sigortalı olup hem çalışma senesini hem de prim gün sayısını doldurmasına karşın emeklilik için yaşı bekleyenler de var ki, bunlar da kendilerine EYT’li diyor.” ifadelerini kullanmıştı.EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?Sosyal Sigortalar Kanunu’na ilave edilen geçici tertip etmeyle 8 Eylül 1999’dan evvel sigortalı olanların emekliliği hak etme şartları değiştirildi. Emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi, prim gün sayısıyla birlikte yaş şartı geldi. Evvelinde emeklilik için sigortalılık süresi, prim gün sayısındaki şartların yerine gelmesi yetiyordu. Bayanlar 20, erkekler de 25 sene sigortalılık süresi, 5000 gün şartını yerine getirdiğinde emekli oluyordu. 8 Eylül 1999 evveli sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?Tek yöntem üzerinde çalışılan emeklilikte yaşa takılanlar EYT kanununa ait tertip etme önümüzdeki ay Meclis’e gelecek, Ocak 2023’te de yürürlüğe girecek. EYT kanunu çıktığında prim ve vakit açısından beceriksizleri olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakkı kazanacak. Primini doldurup sigortalılık vaktini doldurmayanların beklemesi gerekecek. Tertip Etme Eylül 1999 evvelini içerdiği için Eylül 2024’e kadar tüm EYT’liler sigortalılık vaktini doldurmuş olacak. EYT’nin kapsamı tanımlanırken sigorta kolları Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur, Emekli Sandığı açısından bir ayırım söz mevzusu olmayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, firma ortağı olup primini donduranlar bu zamanları canlandırarak prim gün sayısını primlerine ilave ettirebilecek.

Ekonomi - 10:10 pm A A
BENZER HABERLER