23° Açık

EYT son dakika haberleri 2022… EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, son gidişat ne?

Ekonomi - Kasım 28, 2022 1:33 pm A A

EYT son dakika haberleri 2022… EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, son gidişat ne?Emeklilikte yaşa takılanlar EYT’de son gidişatı araştırmayı sürdürüyor. Gözler muhtemel yeni bir açıklama için bugün Kabine buluşması sonrasında yapılacak canlı yayında olacak. Peki, EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak? İşte EYT son dakika haberleri 2022…EYT son dakika büyümesi Bakan Bilgin’in açıklaması sonrasında EYT haberleri içerisinde yerini aldı. Bakan Bilgin kalıcı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İşte detaylar…EYT’DE SON GİDİŞAT NE?Bakan Bilgin evvelki açıklamasında EYT bekleyenlere dikkat toplayarak “Minimum fiyatla alakalı tertip etmemiz var. Bir de öğreniyorsunuz çok konuşulan EYT ile alakalı çalışmalarımız var. Kapsamlı, tam meseleleri aşmaya müteveccih olduğunu söyleyeyim.Onda da sona yaklaştık varsayım ediyorum aralık ayının başında açıklayacağız. Özellikle geleceği ile alakalı kaygıları giderecek transparan bir tertip etme olacak. fiyatların enflasyon karşısında da uğradığı kaybı ortadan kaldıracak bir minimum fiyat ve toplu pazarlık sistemiyle Türkiye’nin demokrasisine de katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu yıl asıllaştırırsak görevimizi yapmış sayılacağız. Özel sektörü de kapsayan EYT ile alakalı tertip etme ve fiyatlarımızda toplu sözleşmelerle ve minimum fiyatla hafifletecek bir proje yapacağız” demişti.

 EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?Emeklilikte yaşa takılanlar tertip etmesinde sona gelindi. Tertip Etmeye göre kadınlarda 20, erkeklerde 25 sene koşulu aranacak. Kıdem tazminatı taksitlendirilebilecek. CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz, merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ile mercek altına aldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya EYT detaylarıyla alakalı şu ifadeleri kullandı; “EYT kapsamında ya da emeklilik koşullarında hizmet seneyi ve prim gün sayısı ehemmiyetli. Kadınlarda 20 senelik hizmet süresi, erkeklerde 25 senelik hizmet süresi olarak değerlendiriyoruz. 8 Eylül 1999 tarihinde, 18 yaşına girmiş olmuş şahıslar, kadın ve erkek olmak üzere üzerine 20 yaş ilave ettiğimizde 20 senelik hizmet müddetini bitirdiğinde ve bununla beraber prim gününü de bitirmiş olma koşuluyla EYT kapsamında emeklilik koşullarını yerine getirmiş olacaklar. Kadınlarda 42, erkeklerde 43 yaşında emeklilik koşullarını yerine getirmiş olacaklar.”

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?Tek yöntem üzerinde çalışılan emeklilikte yaşa takılanlar EYT kanununa ait tertip etme önümüzdeki ay Meclis’e gelecek, Ocak 2023’te de yürürlüğe girecek. EYT kanunu çıktığında prim ve müddet açısından noksanları olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakkı kazanacak. Primini doldurup sigortalılık müddetini doldurmayanların beklemesi gerekecek. Tertip Etme Eylül 1999 evvelini içerdiği için Eylül 2024’e kadar tüm EYT’liler sigortalılık müddetini doldurmuş olacak. EYT’nin kapsamı tanımlanırken sigorta kolları Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur, Emekli Sandığı açısından bir ayırım söz mevzusu olmayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, işletme ortağı olup primini donduranlar bu vakitleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ilave ettirebilecek.

Ekonomi - 1:33 pm A A
BENZER HABERLER