13° Parçalı bulutlu

Doğada kendiliğinden yetişiyor, kimse yüzüne bakmıyor! Oysa ki baştan ayağa vücudu sıfırlıyor

Sağlık - Nisan 26, 2023 6:34 pm A A

Şimdiye kadar muhtemelen ismini dahi dinlemediğiniz ancak ülkemizde yetişen bir meyvenin verimlerini okudukça şaşkınlığınızı saklayamayacaksınız. Akdeniz bölgesinde tabiatta kendiliğinden yetişen mersin meyvesi ya da murt meyvesi olarak öğrenilen gıda sanki bir şifa kaynağı. Mersin’in yalnızca meyvesi değil yaz kış yeşil kalmayı başaran yaprakları da çok verimli.

iStock-1047623690

MERSİN MEYVESİ NEDİR?

Genel olarak murt ya da hambeles ismiyle öğrenilen, mersin, hambelis gibi değişik isimlerle de anılan bu nebat, minik ağaç, ağaççık ya da çalı olarak söz edilen, boyu en fazla 5 metreye kadar çıkabilen bir nebat. Genellikle Akdeniz abuhavasının egemen olduğu alanlarda kendiliğinden yetişiyor, maki topluluğuna ait sayılıyor. Ülkemizde de en çok Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde kendisine tesadüfmek olası oluyor.

MERSİN MEYVESİ ÖZELLİKLERİ

Bereketleri saymakla bitmeyen Mersinin bereketleri arasında natürel balgam söktürücü olması geliyor. Antiseptik olması sayesinde mikropları bedenden uzak yakalıyor. Kalp ve damaları iyileştiriyor. Kolesterolü arınarak varis sonunu eksiltiyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNE BEREKETLERİ ÇOK

Sindirim sistemine çok bereketi olan mersin, mideyi gevşetir. Bulantı ve kusmayı önler. İrinlerin süratle iyileşmesine destek olduğu öğreniliyor, bu özelliği sayesinde akciğer iltihaplanmasından egzamaya dek bir hayli meseleye karşı bedenimizin yanında yer aldığı söyleniyor.

iStock-1220864619

CİLT BAKIMINDA DA KULLANILABİLİR

Mersin meyvesinin yapraklarını da cilt bakımı için kullanabilirsiniz. Çok doğrultulu bir meyve olan mersin meyvesinin yaprakları çay gibi demlenip cilde sürüldüğünde sivilce ve iltihaplı sivilceleri süratle iyileştiriyor, cildin ışık ışıl ve pürüzsüz olmasına dayanakçı oluyor.

iStock-493686460

MERSİNİN ZARARLARI

Hafif buruk, mayhoş diyebileceğimiz lezzeti ve içindeki bolca çekirdeği sebebiyle damakta tuhaf bir tat vazgeçen bu meyve, ne yazık ki öyle avuç avuç yenebilecek bir şey değil. Beğense de miktarlı bir biçimde yemekte de fayda var. Aksi halde boğazda ve dilde kaşıntı gibi şikayetler yaratabilir. Daha da ehemmiyetlisi yukarıyada saydığımız bir hayli verimli tesiri, fazla kullanım sebebiyle hasara dönüşebilir. Posta

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Sağlık - 6:34 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.