24° Parçalı az bulutlu

Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’dan Çin hududunda ortak tatbikat

Dünya - Kasım 29, 2022 5:32 pm A A

Hint ve Amerika Birleşik Devletleri birlikleri, Hindistan’ın Çin ile münakaşalı hududu yakınındaki dağlık arazide ortak tatbikat hakikatleştirdi.

Hindistan Korunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Hint ve Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin, ülkenin kuzeyinde, Çin ile hududundaki Uttarakhand eyaletinin dağlık Auli bölgesinde yüksek yükseltili eğitim tatbikatı yaptığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hindistan Ordusu Tugay Komutanı Pankaj Verma, tatbikatın, öğretici olduğunu ve iki ordunun da deneyimlerini paylaştığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan başka açıklamada, zorlu arazi ve abuhava şartlarındaki tatbikatta, keşif çalışmalarına, dağlık alandaki savaş hünerlerine, muhaberede tıbbi takviyeye ve ölü ve yaralıların tahliyesine odaklanıldığı belirtildi.

Açıklamada, tatbikatın insani yardım, afet dayanağı ve sulhu gözetmeyle alakalı işlemleri de kapsadığı kaydolundu.

“Yudh Abhyas 22” ismi verilen bu tatbikat, iki ülke arasındaki bilinmez hudut hattını belirleyen Fiili Hakimiyet Hattı’na takribî 100 km uzaklıkta olan bölgede yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan arasında 2000’li senelerin başında başlayan “Yudh Abhyas” isimli tatbikatlar 2021’de Alaska’da tertip edilmişti.

Hindistan ve Çin arasındaki hudut anlaşmazlığı on senelerdir sürüyor. Hudut mevzusunda yapılan görüşmelerden netice alamayan tarafların 1962’de savaşa girmesi neticesinde 3 bin Hindistanlı ve 700 Çinli asker can vermişti.

Taraflar arasında zaman zaman artan hudut gerilimi Haziran 2020’de bir defa daha patlak vermiş ve Ladakh bölgesindeki çatışmalarda 20 Hint askeri ve 4 Çinli asker öldürülmüştü.

Hint ve Çin birlikleri en son 22 Ocak 2021’de Hindistan’ın Nepal ve Butan arasındaki Sikkim eyaletinin kuzeyindeki Naku La geçidinde çatışmıştı, her iki taraftan da yaralananlar olmuştu.

Resim: AP

Dünya - 5:32 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.