Parçalı bulutlu

Karabuğday nasıl tüketilir? Diyette karabuğday ne kadar yenmeli?

Sağlık - Nisan 25, 2023 1:08 am A A

Hububatlar, protein ve lif ambarı olmaları nedeniyle en çok harcanması gereken ve seçim edilen gıdalardan birisidir. Karabuğday her ne kadar asında buğday taşısa da gerçeğinde buğday çeşidi ya da bir hububat ürünü değildir. İsminde buğday olsa da kendisi buğday ailesinden değildir. Karabuğday karbonhidrat temelli yiyeceklerden değil protein temelli nebat tohumudur. Günümüzde kendisine giderek alakanın çoğaldığı karabuğday, bir hayli yöntemle harcanabilir. Karabuğdaya olan alakanın çoğalmasındaki en tesirli neden gluten kapsamamasıdır. Özellikle çölyak hastaları olmak üzere, glutensiz beslenme yöntemini özümseyenlerin de harcadığı karabuğdayın adı da “greçka”dır. Et harcamayan şahıslar ve veganlar da başta hububatlar olmak üzere karabuğday gibi yüksek protein kaynağı olan yiyecekleri sıklıkla harcarlar.

Karabuğday nasıl harcanır?

Karabuğday her ne kadar güya hububat grubuna ait olsa da ve buğday ailesinden olmasa da buğdaya eş pişirme biçimlerine sahiptir. En çok pirinçle pişirme biçimlerinin benzediği karabuğdaydan pilav da yapılabilir. Pirinç pilavı içerisinde de kullanılabilen bu besin daha çok salata imalinde kullanılır. Salata imalinde kullanılırken haşlama yöntemi seçim edilir. Bir diğer tüketim biçimiyse iç harcı olarak kullanılır. Tıpkı pirinç gibi dolmaların içini doldurmak için harç olarak kullanılabilen karabuğday, çorbalara ilave edildiğinde de oldukça lezzetli olur. Bir diğer lif ambarı yulafla aynı tüketim biçimine sahip olan karabuğday süt ile beraber lapa olarak harcanabilir.

Karabuğday nasıl pişirilir?

Karabuğdayın çok muhtelif tüketim biçimleri bulunmaktadır. Bu tüketim biçimleri için değişik pişirme biçimleri de kullanılır. Karabuğday şu biçimlerde pişirilebilir:

Karabuğdayın kendisinden yapılan pilav için tıpkı bulgur pilavına eş olarak domates ve soğan gibi ürünler ilave edilir ve pilav pişirme yöntemiyle karabuğday pilavı elde edilir. Bu pilava Greçka pilavı da denilir. Lapa hâlinde harcanmak istenildiğinde tıpkı yulaf ezmesi gibi sütle ya da suyla haşlanması gerekir. Salatalarda kullanmak için karabuğdayı haşlamak ve istenilen malzemelerle karıştırmak yeterli olacaktır.

İlginize Sürükleyebilir

Son dönemlerin popüler aralıklı oruç diyeti sağlıklı mı?

Son yarıyılların popüler aralıklı oruç perhizi sıhhatli mi?

7 günde su diyetiyle kilo verilir mi?

7 günde su perhiziyle kilo verilir mi?

Zayıflamak için avokado nasıl yenir?

Zayıflamak için avokado nasıl yenir?

Düşük karbonhidrat diyeti listesi

Düşük karbonhidrat perhizi listesi

İğde kabuklu mu yenir kabuksuz mu?

İğde kabuklu mu yenir kabuksuz mu?

Isırgan otu suyu neye iyi gelir?

Isırgan otu suyu neye iyi kazanç?

Karabuğday nasıl haşlanır?

Karabuğdayı haşlamak için suyun miktarı ehemmiyetlidir. Çok su koyulursa lapa kıvamında olacağı için salatada veya yemeklerde kullanması güç olur. Haşlamadan evvel kesinlikle suda bekletilmesi yumuşaması, rahat pişmesi için ehemmiyetli bir ayrıntıdır. Yeterince suda bekletilen karabuğday haşlanmaya hazır hâle kazanç. Karabuğday haşlamak için zorunlu malzemeler:

1 su kadehi karabuğday 1.5 su kadehi soğuk su

Soğuk suyun içine atılarak ocağa alınan karabuğday kaynayana kadar beklenir. Kaynadıktan sonra nasıl harcanmak isteniyorsa o biçimde soğuk ya da sıcak olarak harcanabilir.

Karabuğday kaç dakika haşlanır?

Karabuğday vasati 20 dakikada haşlanır. Şayet su yerine süt kullanılırsa veya su ölçüyü artırılırsa yulaf lapası gibi bir lapa elde edilir. Bu lapa özellikle kahvaltılarda harcanabilmektedir.

Karabuğday nasıl patlatılır?

Karabuğdayın çok muhtelif tüketim biçimlerinden bir tanesi de patlatmaktır. Dünyada mısır patlatmak en yaygın olanlardan bir tanesi olsa da pirinç ve karabuğday gibi ürünler de patlatılarak harcanabilir ve yararlıdır. Patlatılan ürün ne olursa olsun yöntem hemen hemen aynıdır. Karabuğday patlatmak için iyice ısıtılmış tavaya bir su kadehi karabuğday koyulur. İyice ısıtıldıktan sonra karabuğdaylar yavaş yavaş patlamaya başlar. Bu düzeyde ocağın altı kısılır ve karıştırmaya devam edilir. Hepsi patladıktan sonra harcanmaya hazır hâle kazanç.

Karabuğday ile nasıl zayıflanır?

Karabuğday tıpkı diğer hububatlar gibi kilo vermek isteyenlerin seçim ettiği bir üründür. Yüksek protein kaynağı olması ve özellikle lif kapsaması kilo kaybı sürecinde hububatlara kıyasla oldukça yararlı bir tesire sahiptir. Kilo kaybetmek isteyen bireylerin sıklıkla müracaat ettiği bir gıda olan karabuğday yüksek protein ve lif içermesini öğrenilir. Fakat tek başına karabuğday harcamak zayıflamada fazla tesirli olmaz. Karabuğday zayıflama mevzusunda takviyeci olsa da zayıflamak için yalnızca karabuğday yemek sıhhatli değildir. Diyetisyen eşliğinde hazırlanan karabuğday perhizi 1 ya da 7 gün süresince uygulanabilir.

Zayıflamak için karabuğday perhizi yapılırken ana öğünlerde karabuğday lapası harcanır. Ara öğünlerde ham kuru yemiş, kefir, süt, salata gibi düşük kalorili ürünler harcanabilir. Karabuğday perhizi yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi de yeterli ölçüde su harcamaktır.

İlginize Sürükleyebilir

Kekik kaynatıp içmek neye iyi gelir?

Kekik kaynatıp içmek neye iyi kazanç?

Akciğerleri temizleyen kozalak şurubu ne kadar içilmeli?

Akciğerleri arınan kozalak şurubu ne kadar içilmeli?

Yaşlanmayı geciktiren polen nasıl tüketilir?

İhtiyarlamayı geciktiren polen nasıl harcanır?

Antiviral özellikli kekik yağı nasıl tüketilir?

Antiviral özellikli kekik yağı nasıl harcanır?

Ödem atmak için tarçınlı su nasıl içilir?

Ödem atmak için tarçınlı su nasıl içilir?

Perhizde karabuğday ne kadar yenmeli?

“Perhizde karabuğday ne kadar yenmeli?” suali ise sıklıkla sorulmaktadır. Diyetisyenler tarafından harcanması önerilen ve kesinlikle kumpaslı olarak öğünlere ilave edilmesi gereken karabuğdayın muhakkak bir perhiz kumpası içerisinde, tüketim ölçüyü tanımlanmalıdır. Tek başına karabuğday perhizi yapmak ise bünye için pek pozitif neticeler vermez. Düşük kalori ölçüyü alımı olacağı için sıhhatli kilo verilmez. Karabuğday perhizi yapılabilir ancak karabuğday perhizi yapılırken aç kalmamak ve kalori ölçüsüne dikkat edilmesi gerekir. Günlük 100 gram karabuğday tüketimi yeterli olacaktır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Sağlık - 1:08 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.