Şifa deposu ıhlamurun fiyatı bu yıl da arttı

Son Dakika - Eylül 5, 2023 5:30 pm
Kış aylarının gelmesiyle ıhlamura talet yeniden çoğalış gösterdi. Grip gibi salgın hastalıklarda seneler süresince insanların kaynatıp hastalanan bireylere içirilen ıhlamur, pandemi yarıyılı sonrası yurttaşlar tarafından daha da seçim edilmeye başlandı. Bu özelliği ile şifa kapısı olarak öğrenilen ıhlamur bu sene geçtiğimiz seneye oranla yeniden zamlandı. Geçen yıl Ihlamur çiçeğinin kg maliyeti 500 TL iken bu sene 600 TL’ye kadar yükseldi. Ihlamur içmenin yalnızca hastalık zamanı değil hastalıktan evvelde bağışıklık sistemini geliştirmek için ehemmiyetli olduğunun belirten aktar Metin Karaca, “Ben Rize’de 40-45 senelik aktarıcılık yapıyorum. İhlamur çiçeği ve ıhlamur yaprağı olmak üzere 2 biçimde satıyoruz. Pandemi yarıyılından çıktık. Hepimiz hoş ağzımızı burnumuzu kapatıp korunuyorduk. Fakat şimdi azıcık rahatladık maskeleri çıkarınca gripler çoğalmaya başladı. Son günlerde popüler bir nebat diyebiliriz ıhlamur. Ihlamur içmek için hastalanmanıza gerek yok. Ihlamur içtiğiniz anda kesintisiz sizi korur başka bir deyişle gribe karşı bağışıklığınız çoğalır. Yalnız ıhlamurun az öğrenilen bir özelliği de var benim çok beğendiğim asap sistemlerine çok iyi kazanç. Zati grip olan hastalanan azıcık da asaptan olur dolayısıyla ıhlamur içmek ikisini bir arada götürmek açısından çok iyi olur” biçiminde konuştu. Ihlamura değişik nebatlar ilave edilerek içebileceğini söyleyen Karaca, Barış Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ şarkısını misal vererek “Ihlamur şimdi nebatlar popülerleştikçe akademisyenler de daha çok araştırmaya başladı. Şimdi ıhlamura azıcık tarçın atarsanız bu balgamı sökebilir bir avuç ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz. Bir tane havlıcan var bunu da atarsanız kış aylarında sizi daha mukavemetli içerden mukavemetli yakalayabilir. Bir tane zencefil atarsanız antibiyotik özelliği görülebilir. Bir tane zerdeçal atarsanız ciğerleri grip hastalıkları en çok ciğerleri rahatsız ettiği için akciğerlere yararlı olabilir. İçerisine isme çayı atarsanız boğazınıza iyi gelebilir ayrıca kuş burnu katarsanız C vitamini çoğalabilir. Ayrıca içerine olmadıysa papatya atarsanız içerinizde bulunan zehri atabilir. Barş Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ şarkısında geçtiği gibi içilebilir” ifadelerini kullandı. 7 yaşından bu zamana kadar yalnızca hastalığında değil her zaman ıhlamuru harcadığını ifade eden 16 yaşındaki Veysel Baki Biçer ise “Ihlamur kış aylarını bırakılmazı olduğu için o surattan çocukluğumun bırakılmazıdır. Ihlamuru hoşlanarak içiyorum tadı güzelime gidiyor, verdiği fayda güzelime gidiyor, ıhlamuru beğeniyorum. Ihlamuru annem hastalandığımda bir çok defa kaynatırdı ayrıca ben ufakken çok hasta olurdum nerdeyse hiç iyileştiğimi öğrenmem ama ıhlamur içmeye başladıktan sonra eksildi. Ve netlikle çok fayladalı ve herkese öneri ettiğim bir nebat” biçiminde konuştu.
BENZER HABERLER