TV8 ekranlarında yayınan MasterChef Türkiye müsabaka programında, mavi ve kırmızı ekip arasında çaba coşkuyu devam ediyor. Ekipler, bu akşam yayınlanacak olan kısımda Elazığ lezzetleriyle izleyici karşısına çıkacak. Elazığ yöresine ait yemekler arasında, dolanger tatlısı dikkat çekti. İzleyiciler Elazığ usulü dolanger tatlısını araştırmaya başladı. Dolanger tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır ve Osmanlı mutfağına aittir. İçine antep fıstığı ve ceviz konur. Bir Hayli yörede değişik adlarla karşımıza çıkar. Peki Elazığ usulü dolanger tatlısı nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? İşte dolanger tatlısı tarifi… İçi için; Hamuru açmak için; Üzeri için; Şerbeti için; Öncelikle hamurumuzu yapıyoruz karıştırma kabına yumurtaları kırıyoruz. Ardından sütü, yoğurdu, akışkan yağ, sirkeyi, tuzu da ilave edip hoşça karıştırıyoruz. Ardından kabartma tozu ve unu eleyerek ilave ediyoruz unu dikkatli bir biçimde azar azar ilave ediyoruz ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapıyoruz . Buzdolabında en az bir saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Nişasta döküp oklava ile incecik olana kadar açın. Üzerine bol kırılmış ceviz içi dökün . Yufkayı ortadan ikiye kesin oklavaya sarıp büzüştürün. Bu biçimde tepsiye hamur bitene kadar yapın . Üstüne ise akışkan yağını hafif ocakta ılıtın ve üstüne her tarafına alacak biçimde fırça veya kaşıkla sürün. 180 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin soğumaya vazgeçin. Şerbeti için; Su, şeker ve limon dilimini tencere alın kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 25 dk kadar kaynatın. Hafif koyulaşmaya başlayınca kıvamını kavramak için 2 yemek kaşığı kadar geniş bir tabağa doldurun soğusun . Soğuduktan sonra kıvamını kaşığa doldurup kaşıktan tekerrür dökünce koyulaşmışsa şerbetimiz olmuş demektir. Dolanger soğuk şerbeti ise sıcak bir biçimde dolangerin üstüne döküyoruz birgün dinlendikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.