Natürel nebatların tohumları insanlar için ilk tarihlerden beri kıymetli bir gıda kaynağı olmuştur. Buğday, mısır, arpa, yulaf, pirinç bunlardan yalnızca birkaçıdır. Günümüzde hâlen daha bu yiyecekler yaşamımızın çok ehemmiyetli bir parçasıdır. Daha Önceki çağlarda da hakikatinde sadece karın doyurmak için tohum harcanmıyordu. Muhtelif hastalıklara şifa bulmak için de tohumlardan faydalanılırdı. Sağlık için harcanan tohumlardan birisi de keten tohumudur. Keten tohumu ve lifi elde etmek için 4000 yıldır Akdeniz topraklarında keten yetiştiriliyordu. Antik Mısır’da lahitlerin üzerinde keten yetiştiriciliğiyle alakalı resimlenmiş yapıtlar bulunduktan sonra bu belirti ispatlanmıştır. Peki bu en daha önceki mahsullerden biri olan keten tohumu nasıl harcanır?
Keten tohumu nasıl harcanır?
Keten tohumu daha önceki çağlarda öğütülerek un hâline getirilirdi. Elde edilen bu un ile hamur işleri yapılır veya yemeklere katılarak harcanırdı. Günümüzde de keten tohumu bu biçimde harcanmaya devam eder. Keten tohumu genelde öğütülmeden yense de öğütülmeden de harcanabilir. Öğütülmeden keten tohumunu harcamak için de yoğurt, süt eşi besinlere katarak harcanabilir. Hatta hazırlanan smoothie içerisine de keten tohumu katılarak meşrubata zenginlik katılabilir. En pratik tarif olarak karşımıza çıkan yoğurtlu tüketimi olabilir.
Keten tohumu yoğurtla nasıl hazırlanır?
Keten tohumu dolaysız olarak yoğurt içerisine katılarak harcanabilir. Başka bir biçimde chia tohumuyla beraber yoğurtla harcanması da popüler perhiz tariflerinden birisidir. Öğütülmüş hâldeki keten tohumunu da yoğurtlu tarifinize katabilirsiniz. Ancak bu tarifte dikkat edilmesi gereken keten tohumu öğütüldükten sonra 24 saat bekletilirse zehirli maddeler suratından bedende negatif tesirleri oluşabilir.
İlginize Sürükleyebilir
Karabuğday ile nasıl zayıflanır?
Antiviral özellikli kekik yağı nasıl harcanır?
Kanserle savaşabilen zerdeçal ne kadar harcanmalı?
Ödem atmak için tarçınlı su nasıl içilir?
Antiviral özellikli kekik yağı nasıl harcanır?
İhtiyarlamayı geciktiren polen nasıl harcanır?
Keten tohumu ne kadar harcanmalı?
Bedenimize aldığımız veya harcadığımız her şeyin emin bir seviyeyi olması gerekmektedir. Bu keten tohumu için de geçerlidir. Keten tohumu günlük tüketimi 40 gramı aşmamalıdır. Bu takribî olarak 2 tatlı kaşığına tekabül eder. Şayet keten tohumu tüketimi fazla olursa sıhhate hasarları değebilir. Fazla ölçüde keten tohumu harcamanın bazı hasarları şöyledir:
Keten tohumu çok fazla ölçüde lignan kapsar. Lignan ile antioksidan özellik göstermektedir ancak fazla tüketim gidişatında hormonal bozukluklara yol açabilir. Rahim kanseri veya meme kanseri olanlar hormon açısından oldukça duyarlı olması gerektiğinden keten tohumu harcamadan evvel doktorlarına müracaat etmelidirler. Keten tohumu her yiyecek gibi alerjik tepkinlere sebebiyet verir. Fazla tüketimi karşısında alerjik tepkinin şiddeti çoğalacağından ciddi sağlık meselelerine neden olabilir. Lifli içeriğe sahip tohumu ile bazı sindirim meselelerine iyi gelse de fazla tüketimi ile hazımsızlık veya ishal gibi meselelere neden olabilir.
Keten tohumu öğütülmeden yenir mi?
Keten tohumu kullanılırken farklı yollar izlenebilir. Misalin öğütülmesi hâlinde elde edilen toz ile meşrubatlar, hamur işleri ve eşi tarifler içerisine katılarak harcanabilir. Öğütülerek harcandığı gibi keten tohumu öğütülmeden de harcanabilir. Yoğurt içerisine veya kahvaltılık gevreklerle birlikte keten tohumu harcanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de ham keten tohumudur. Ham keten tohumunun tüketimi daha değişiktir.
Ham keten tohumu öğütülmeden yenir mi?
Keten tohumu ham hâlde harcanması gidişatında bedende toksik madde birikimine sebebiyet verebilir. Bu sebeple “Ham keten tohumu öğütülmeden yenir?” mi sualine yanıt “hayır” olacaktır. Öğütüldüğü takdirde ise 24 saat geçmeden keten tohumunu harcamak ehemmiyetlidir. 24 saat sonra öğütülmüş keten tohumu içerisinde zehirli madde madde oluşmaya başlayacaktır. Ham keten tohumu harcanmamalıdır, tüketime hazır olan keten tohumu da 24 saat içinde harcanmalıdır.
Keten tohumu yararları nelerdir?
Keten yetiştirilmesi oldukça kolay bir nebattır. Her çeşit abuhavaya adapte olup çiçek açabilir. Keten tohumu da keten yetiştirilişinin ana faktörlerinden birisidir. Her biçimde yararlandığımız keten tohumu geçmişte, günümüzde ve gelecekte oldukça kıymetli olmuştur ve olmaya devam edeceği aşikâr bir tohumdur. Keten tohumu yararları:
Keten tohumu antioksidan özellik gösteren değişik nebat içerikli besinler gibidir. Antioksidan özellikle hasarlı hücrelerin bedenden atılmasını sağlar. Keten tohumu ayrıca omega-3 açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağları kanser hücrelerinin artmasını önlemekte takviyeci olabilir. Keten tohumu kapsadığı lif ve omega-3 ile kalp sıhhatine oldukça iyi kazanç. Kapsadığı etmen maddeler kolestrolü dengelemekte ve damar sıhhatine iyi kazanç. Keten tohumu kapsadığı lignan maddesiyle ışınımın negatif tesirlerini eksiltebilir.
Keten tohumu zayıflatır mı?
Keten tohumu uygun miktarda ve kumpaslı harcandığında ise pek çok yararları beraberinde getirir. Genellikle perhiz listelerinde adı sıklıkla geçen “Keten tohumu zayıflatır mı?” suali sıklıkla sorulur. Keten tohumu kapsadığı lifli yapı sayesinde tokluk hissiyatını kuvvetlendirir. Bu uygun ölçü harcandığı taktirde bireye doygunluk kazandırabilir. Zayıflamak için perhiz yapan fertlerin harcaması gidişatında tokluk hissiyatı sağlayacağından zayıflamaya takviyeci olabilir. Ayrıca sindirim sisteminin kumpaslı çalışması da zayıflamak isteyen fertler için oldukça ehemmiyetlidir. Keten tohumu sindirim sistemi çalışmasında fazla harcanmadığı takdirde pozitif netice göstermektedir.
İlginize Sürükleyebilir
Tarçın günde ne kadar tüketilmelir?
Mutluluk veren meyve goji berry nasıl harcanır?
Elma sirkesi tıkalı damarları açar mı?
Her hâliyle şifa taze zencefil nasıl harcanır?
Akciğerleri arınan kozalak şurubu ne kadar içilmeli?
Hem meyvesi hem kurusuyla şifa olan hünnap nasıl harcanır?
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ