İşte Dünyanın En İyi Mutfakları! Türkiye kaçıncı sırada?

Dünya - Aralık 26, 2022 11:40 am

1. JAPONYA – KARE JAPON KÖRİSİ

Japonya’nın ananesel lezzetlerinden birisi olan ‘Kare’ listede birinci sırada yer alıyor. Japon körisi Japanese curry olarak da öğrenilen yemek isminden de anlaşılacağı gibi bol körili bir yemektir. İmalinde çok muhtelif sebze, et ve sos bulunur. Sosunda istiridye ve köri bol ölçüde kullanılır. 

2. BREZİLYA – PİCANHA RUMP CAP

Brezilya’nın meşhur yemeklerinden birisi olan Picanha, taze kesilmiş ve bekletilmiş sığır etinden yapılır. Pikanya olarak okunan ananesel yemek şişe geçirilerek ve deniz tuzu ile baharatlanarak pişirilir. Sığır etinin sırt kısmından yalnızca iki parça çıkarılır ve oldukça pahalı etlerden birisidir.

3. PORTEKİZ – AMEİJOAS A BULHAO PATO

Portekiz’in ananesel yemeği ismini 19. asırda yaşamış şair Raimundo Antonie de Bulhao Pato’dan alır. Özel bir araya gelen istiridyelerden oluşan yemek sarımsak, limon suyu, beyaz şarap ve taze kişniş sosu ile birleştirilir.

 

4. ÇİN – TANGBAO 

Çin mantısı olarak da öğrenilen Tangbao buğuda pişirilir. İçerisinde kıyma bulunur ve çorba gibi sulu biçimde servis edilir. 

5. ÇİN – GUOTİE

Hamur tatlısı olarak ananesel bir Çin lezzetidir.

6. TAYLAND – PHANAENG CURRY

Tayland’ın tatlı ve tuzlu Tay körisi ile yapılan yemek cinsidir.

 

7. PERU – MİXED CEVİCHE

Bayağı bir Peru mezesidir, genellikle balık yemeklerinin yanında servis edilir.

8. İRAN – GHORMEH SABZİ

İran’ın milli yemeklerinden birisidir. Genellikle kıyılmış maydanoz, kişniş ve frenk soğan ile yapılan kızarmış otlardan oluşur.

9. TÜRKİYE – CAĞ KEBABI

Oğlak ve kuzu etinden yapılan Cağ kebabı listenin 9. sırasında yer alıyor. Cağ kebabı ile meşhur olan şehrimiz Erzurum’dur. Odun ateşinde pişirilerek hazırlanır.

10. PERU – POLLO A LA BRASA

Peru’nun ananesel tavuk yemeklerinden birisi olan Pollo a la brasa’nın özelliği tavuğun dışının çıtır içinin ise sulu olmasıdır.

 

11. İTALYA – PİZZA MARGHERİTA

Listenin 11. sırasında İtalya’nın en hoşlanılan lezzetlerinden birisi olan Mozzarella peynirli Margherita yer alıyor.

12. ÇİN – XİAOLONGBAO 

Çin’in Şangay bölgesinde meşhur olan hamurun içerisinde köfte bulunur. Kıyılmış domuz eti, yengeç veya karides çeşitleri vardır. 

13. İSPANYA – GAMBAS AL AJİLLO

İspanya’nın karides yemeği, sarımsak, limon suyu ve kırmızı biber sosundan oluşuyor.

 

 

14. TÜRKİYE – ŞİŞ KEBAP

Ülkemizin en hoşlanılan lezzetlerinden birisi olan şiş kebap listenin 14. sırasında yer alıyor.

 

15. YUNANİSTAN – PAİDAKİA PİRZOLA

Kuzu etinden yapılan pirzola eti Yunanistan’nın ananesel yemeklerinden birisidir.

16. POLONYA – PİEROGİ RUSKİE

Polonya’nın Red Ruthenia bölgesinden gelen ananesel hamur yemeğinin dolgusunun içerisinde patates veya peynir ya da her ikisi birden bulunur.

17. MEKSİKA – COCHİNİTA PİBİL

Meksika’nın ananesel yemeği domuz etinden yapılır. İçerisinde annatto ezmesi, acı portakal suyu ve sarımsak bulunur.

 

18. ÇİN – CHA SİU BAO

Domuz çöreği olarak geçen ananesel hamur buğuda pişirilir ve oldukça yumuşak yapıdadır.

19. İTALYA – PAPPARDELLE AL CİNGHİALE

İtalya’nın özellikle Toskana bölgesinde meşhur olan makarna zengin bir tada sahiptir.

20. MEKSİKA – CARNİTAS

Meksika’nın Michoacan eyaletinde meşhur olan domuz eti yemeğidir. Et tamamen yumuşayıncaya kadar yavaş yavaş pişirilir ve tortilla ile servis edilir.

 

21. JAPONYA – TONKOTSU RAMEN

Domuz eti, yumurta, taze erişte ve sebzelerden oluşan bir ramendir.

 

22. TÜRKİYE – MANTI

Ülkemizin ananesel mantısı listede 22. sırada yer alıyor. Mantı 3. Türk yemeği olarak ülkemizi temsil ediyor.

 

23.  İSVİÇRE – RACLETTE

İsviçre’nin inek sütünden yapılan hafif cevizli meşhur peyniri.

 

24. İTALYA – TROFİE AL PESTO

İtalya’nın Liguria bölgesinin en ünlü yemeğidir. Un ve sudan yapılan Trofie hamuru, yeşil pesto sos ile servis edilir.

25. PORTEKİZ – CARNE DE PORCO A ALENTEJANA

Portekiz’in milli yemeklerinden birisidir. Marine domuz eti ve istiridye parçarlarının baharatlı kombinasyonundan oluşur.

26. ÇEK CUMHURİYETİ – PECENA KACHNA KIZARMIŞ ÖRDEK

Çek Cumhuriyeti’nin kızarmış ördeği genellikle kimyon tohumu ve mercanköşk ile tatlandırılır.

27. İSPANYA – GAMBAS A LA PLANCHA

İspanya’nın ananesel karides yemeği tuzla tatlandırıldıktan sonra yüksek ateşte demir bir tavada pişirilir. Bir tapas yemeğidir. 

28. HİNDİSTAN – SHAHİ PANEER 

Moğol mutfağından gelen yemek, Paneer peyniri, soğan, badem ezmesi ve köri baharatından zengindir. 

29. BREZİLYA – VACA ATOLADA 

Dana kaburga, sarımsak, soğan, domates, maydanoz gibi muhtelif sebzelerden oluşan bir et yemeğidir.

30. JAPONYA – KATSUDON

Kızarmış domuz pirzolası, yumurta, sebze ve çeşnilerle kaplanmış bir pirinç yemeğidir.

 

31. YUNANİSTAN – GYROS

Yunanistan’nın ananesel cadde lezzetlerinden birisidir. Dürüme sarılan et, domuz, tavuk veya kuzudan oluşur. Domates ve yoğurt sosu ile servis edilir.

32. FRANSA – STEAK AU POİVRE

Ezilmiş karabiber ile kaplanan dana biftek, tavada yapılan sos ile servis edilir.

33. İTALYA – LİNGUİNE ALLO SCOGLİO

Makarna yemeği balık ve kabuklu deniz mahsulleri kombinasyonlarından oluşur.

 

34. PORTEKİZ – FRANGO ASSADO COM PİRİ PİRİ

Tavuk pişirildikten sonra taze acı biber ve yağ karışımı olan piri piri sosu ile servis edilir.

35. FİLİPİNLER – INASAL NA MANOK NEZAKETLİ TAVUK

Sirke, limon otu, sarımsak ve zencefil gibi çok muhtelif baharatlar kapsar.

 

36. YUNANİSTAN – GİOUVETSİ

Yunan güvecinin içerisinde makarna, domates ve et kombinasyonu bulunuyor.

37. KARAYİPLER PORTO RİKO – PERNİL

Porto Riko’nun en ünlü yemeklerinden birisi olan kavrulmuş domuz eti, içerisinde kırmızı biber, tuz, sirke, sarımsak, kekik ve ananesel adobo mojado isimli turşu bulunur.

 

38. İTALYA – PROSCİUTTO E FUNGHİ PİZZA

Prosciutto e funghi pizza, üzerine domates sosu, mozzarella peyniri, ince dilim prosciutto cotto ve mantar bulunur.

 

39. TÜRKİYE – İSKENDER KEBAP

Bursa’nın meşhur İskender kebabı listenin 39. sırasında yer alıyor.

40. TAYLAND – MASSAMAN CURRY

Tay köri yemekleri arasında en hafif ve tatlı olan yemek cinsidir. İçerisinde kremalı hindistan cevizi sütü, et, patates ve kavrulmuş baharatlar bulunur.

41. YUNANİSTAN – BAKALİAROS 

Morina balığının kızartılarak pişirilmesinden oluşan bir yemek cinsidir.

42. İTALYA – SPAGHETTİ BOLOGNESE

İtalya’nın bayağı kıymalı ve domates soslu bolonez sosu listenin 42. sırasında yerini alıyor.

43. JAPONYA – KARE RAİSU

Japonya’nın körili popüler yemeği yeniden pirinç, tavuk, havuç ve patatesten oluşuyor.

 

 

44. JAPONYA – SHOYU RAMEN

Soya soslu ramen erişte ve deniz mahsullerinden oluşuyor.

45. TÜRKİYE – ALİNAZİK

Gaziantep’in meşhur Alinazik kebabı Türkiye’nin 5. yemeği olarak listede yerini alıyor.

46. JAPONYA – SAKE NİGİRİ SUSHİ

Pirinç üzerine dilimlenmiş somon ile servis edilen Sake Nigiri Sushi, Japonya’nınn ananesel yemeklerinden birisi.

47. JAPONYA – GYOZA

Japonya’nın hilal biçimi verilen hamur mantısının içerisinde köfte harcı bulunur. Sebze ile yapılan çeşidi de vardır.

48. TÜRKİYE – DÖNER

Ülkemizin meşhur döneri listenin 48. sırasında yerini alıyor.

49. BREZİLYA – MOQUECA

Balık veya karides ya da ikisinin karışımından oluşan yemekte hurma yağı, hindistancevizi sütü gibi muhtelif yağlar ve soslar bulunuyor.

50. BREZİLYA – FEİJAO TROPEİRO

Tuzlanmış ve kurutulmuş etten oluşan yemekte, muhtelif otlar ve fasulyeler bulunuyor.

74. TÜRKİYE – TANTUNİ

Mersin’nin meşhur tantunisi listenin 74. sırasında yer alıyor.

75. TÜRKİYE – HÜNKAR HOŞLANDI

Köklü geçmişi ile padişahların sofrasında yer alan hünkar hoşlandı listenin 75. sırasında.

 

80. TÜRKİYE – ÇÖP ŞİŞ

İlk yüzde yer alan 8. Türk yemeği çöp şiş olmazsa olmazlardan birisi.

81. TÜRKİYE – ADANA KEBAP 

Adana’nın meşhur kebabı listede yerini almayı muvaffak olmuş.

 

 92. TÜRKİYE – SARMA

Listede yer alan son Türk yemeği sarma 92. sırada yerini alıyor.

 

Kaynak: TasteAtlas

BENZER HABERLER