Ebeveynlerin genelde müracaat ettiği en sık gerekçelerden bir tanesi, dondurmanın boğazı şişirdiğidir. Hatta belki de bir hayli erişkin dahi böyle düşünüyor olabilir. Peki, bu bir şehir efsanesi mi yoksa ikisi arasında bir ilişki var mı?
Bu sualin yanıtı hem evet hem hayır. Evet zira soğuk besinler, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak boğazın mukavemetini düşürür ve bu da enfeksiyona uygun bir civar hazırlar.
Ayrıca hayır da diyebiliriz zira bu zamana kadar dondurma ve boğaz sızısı arasında kesin bir ilişki kurulamadı. Uzmanlar, boğaz şişmesinin soğuktan değil yalnızca virüslerden kaynaklandığını belirtiyor.
Başka Bir Deyişle etraftaki virüsler, mukavemetin düşmesinden faydalanarak şahsı hasta edebilir ancak nedeninin dolaysız dondurma olduğunu söyleyemeyiz.
Soğuk, yalnızca boğazın bedenin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. The Journal of Allergy and Clinical Immunology’de yayınlanan bir araştırma; burnumuzun içinde bir bağışıklık sistemi olduğunu ve sistemin hava sıcakken çok daha iyi çalıştığını ortaya koydu.
Başka Bir Deyişle, büyük fotoğrafa bakarsak; boğazımızın şişmesini yalnızca dondurma ile ilişkilendirmek doğru değil, öbür tüm soğuk yiyecekler de buna neden olabilir.
Ancak yeniden de bu mevzu hakkında evhamları olan biriyseniz dondurmayı yavaş harcamak hatta arada veya sonrasında ılık su harcamak, enfeksiyonları yasaklamak açısından alabileceğiniz kolay tedbirler arasında.
Yeniden de dondurma yemek için yaz mevsimini beklemenize gerek yok. Hijyenik etraflarda üretilen dondurmaları dört mevsim harcayabilirsiniz.