Çıktısını alıp konutunuzun duvarına asın! Bir kaşığı kansere neden oluyor, damarları tıkıyor, hormonları altüst ediyor

Sağlık - Kasım 23, 2022 4:06 pm

Makûs beslenme peşinden makûs hastalıkları getirir. Makûs beslenmeye ne yazık ki yalnızca ambalajlanmış mahsuller dahil değil. Bunların arasında makûs tarım uygulamalarına ve fazla ilaçlanmaya maruz kalmış meyve ve sebzeler de dahil. Bu besinleri satın alırken veya harcarken size hasar verebileceği usunuzun ucuna dahi gelmez. Başta kanser tehlikesini artırmak üzere günlük hayatınızda sıklıkla harcadığınız sıhhatsiz besinler.

Kansere en çok neden olduğu öğrenilen ve her gün yediğiniz 14 yiyecek…

GAZLI MEŞRUBATLAR

Gazlı meşrubatlar yüksek ölçüde şeker kapsar. Yüksek ölçüde şeker de kanserin beslendiği alanlardan biridir. Bu meşrubatlar aynı zamanda suni renklendirici ve muhtelif kimyeviler kapsar. Bu suni renk, Karamel IV olarak adlandırılır ve amonyak bazlı bir harekâtın yan mahsulü olarak kanserojen kimyevi 4-MEI’ye sahiptir.

IZGARA ET

Izgara et her ne kadar lezzetli olsa da bilim insanları, yemek pişirmek için kullanılan yüksek sıcaklıklarda etin, kimyevi ve moleküler yapısındaki farklılıklara bağlı olarak kansere neden olan hidrokarbonlar ürettiğini keşfettiler.

KONSERVE YİYECEK

Konserve besinler risklidir zira bu mahsulleri kutulama biçimi çok hasarlı. Bu yöntem farelerin beyin hücrelerini değiştirdiği kanıtlanmış bir hormon bozucu olan kimyevi BPA ile kaplıdır. Özellikle konserve domatesler problem teşkil eder zira sahip olduğu asit derecesi, BPA’nın yiyeceklerin içine sızmasına ve daha da sıhhatsiz olmasına neden olur.

TRANS YAĞ

Bu nebatsal yağlar kaynaklarından kimyevi olarak elde edilir. Ayrıca hücre çeperinin yapısını değiştiren ve sonucunda kansere neden olabilecek riskli ölçüde Omega-6 yağ seviyesine sahiptirler.

Trans yağlar, yiyecek üreticileri tarafından hidrojenleme ismi verilen ve muhtelif mahsullerin raf ömrünü uzatan bir harekâtla akışkandan katıya dönüştürülür. Trans yağın kansere neden olduğunu öğreniyor olmanız gerekiyor zira 2015 senesinde yiyecek üreticilerine kısmen hidrojenlenmiş yağları PHO’lar mahsullerinde kullanmamaları için 3 sene zaman verildi.

BALIK

Natürel civarında avlanan somon balığı sizin için bereketli proteinlere sahip olsa da, ABD’de harcanan somonun % 60’ından aşırısı, antibiyotik ve böcek ilacı ile dolu yemlerle beslendikleri hayvan çiftliklerinden geliyor ve bunları yemeleriyle birlikte insanlara da geçiyor.

SUNİ TATLANDIRICILAR

Suni tatlandırıcıların çoğu kimyevi harekâtlardan geçerek üretilir ve gerçekten tehlikesiz olup olmadıklarını öğrenmemize imkân sağlayacak kadar bilgi yoktur. Bazı çalışmalar suni tatlandırıcıların zehirli madde bir madde olan DKP’nin Diketopiperazin bedende birikmesine ve beyin urlarına neden olabilecek potansiyele sahip olduğunu söylüyor.

ARITILMIŞ BEYAZ UN

Arıtılmış beyaz un, geçmesi gereken kimyevi harekâtlardan dolayı rastgele bir gıda kıymetine sahip değildir. Ve daha da makûssu, bu beyaz rengi elde etmek için klor gazı ile ağartılmıştır. Aynı zamanda bedeninizde çok kolay bir biçimde şekere kanserin gözde yemeği dönüştürülen karbonhidratlarla doludur.

İLAÇLANMIŞ MEYVE VE SEBZELER

Meyveler ve sebzeler böcek ilacına maruz kalmadığı zamanca sıhhatiniz için iyidir. Misalin, Atrazin, Avrupa yaşayan insanlarda ciddi meselelere neden olduğu için menedilmiş bir yabani ot öldürücüdür. Ancak ABD’de halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Etrafsal Çalışma Grubu EWG’nin bulduğu bilgilere göre tüm ananesel mahsullerin yüzde 98’i kansere neden olan böcek ilaçlarına maruz kalmıştır.

Yiyecek alışverişlerinizde seçiminizi daha çok organik meyvelerden yana kullanmaya çalışın ve harcamadan evvel tüm mahsulleri itinayla yıkayın.

İŞLENMİŞ ET

Bu gruba sosisli sandviç, sosis ve şarküteri gibi şeyler girer. Yiyecekleri harekâta esnasında riskli ölçülerde kimyevilerin yanı gizeme yiyeceği tuzla beraber gözetmek için kullanılan nitrat ve nitrit gibi tuzlar da ayrıca büyük ölçülerde ilave edilir. Katkı maddeleriyle yiyeceklerin lezzet olarak daha çekici hale getirilmesi kastedilir ama bu sıhhatiniz için ciddi bir tehlike taşımaktadır.

PATATES CİPSİ

Patates cipsi birkaç sebepten dolayı hasarlıdır. Birincisi, trans yağla kızartılır. Peki, listedeki beşinci maddeyi anımsıyor musunuz? İşte onu kulağınıza küpe edin. İkincisi, patates yalnızca kanser tehlikesini değil aynı zamanda kalp hastalıkları tehlikesini de artıran tuzları ihtiva eder. Bir Hayli çeşidinde ayrıca gözetici maddeler ve suni renklendiriciler de bulunur.

GDO’LU YİYECEKLER

GDO’lu yiyeceklerin güvenliği hakkında süregelen şiddetli bir müzakere var. Büyük yiyecek üreticileri organik olanlara göre daha emin ve ayrıca muhtaç ülkelerde mahsulü daha kolay olduğu bahanesiyle GDO’lu mahsulleri daha çok seçim ediyor. Yalnız bu yiyecekler raflarda daha yeni yeni yer bulmaya başladı ve şu an için uzun vadede muhtemel hasarlı tesirleri mevzusunda bir şey söyleyebilmek için erken.

FAZLA İÇKİ TÜKETİMİ

Milli Kanser Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar fazla içki tüketimi ile baş ve boyun, yemek borusu, karaciğer, meme ve sütun kanserleri arasında bir irtibat olduğunu gösteriyor. Bununla beraber miktarlı içki tüketimi mevzusundaki müzakere hala devam etse de genel olarak düşünülen bunun daha sıhhatli olduğu.

ARITILMIŞ ŞEKERLER

Bu kategorideki en büyük mesele yüksek ölçüde meyve şekeri kapsayan mısır şurubu HFCS ve öteki arıtılmış şekerler, hatta kahverengi şeker dahi mesele teşkil ediyor zira büyük yiyecek işletmeleri hakikatinde daha natürel olanlarının yerine tekerrür şeker şerbeti ilave ediyor. Arıtılmış şekerler ensülin bedellerinin yükselmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesidir ve şeker, kanser hücrelerinin yaradılışını dayanaklar.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

BENZER HABERLER